Zima, zima - e, pa šta je,
ako j' zima, nije lav!
Zima, zima - pa neka je,ne boji se ko je zdrav! - napisao je davno Čika Jova Zmaj, a vjerujem da smo svi ovu pjesmicu pjevušili nekad ili sad. :D
Nije lav ali je snijeg, koji još uvijek pada, od nedjelje, prometni kolaps u gradu, ozbiljan je pothvat doći i do kvartovskog dućana, a di još dalje.
Ipak, nije sve tako crno, ovaj bijelo, u toplini svoga doma možete se zabaviti npr. uz ovaj video zimskih radosti i nadljudske upornosti našeg gradonačelnika koji je bezvremenski, slažete se sa mnom? :D
Ja sam danas posebno sretna pekla svoje keksiće u svojoj novoj, preslatkoj pregači!
Pregačica je nešto najslađe što je moja kuhinja ikad vidjela i izašla je iz jedne prekrasne radionice - Mali Studio Dizajn čiji je zaštitini znak preslatka Boopie!
Zahvaljujem Ireni na prekrasnoj pregačici, te najtoplije i s puno šećera preporučujem i vama da izaberete svoju posebnu pregačicu iz njihove i više nego bogate kolekcije. :)
Moja pregačica nosi ime Kata i opisuje pravu Čku - preslatka je, seksi i neodoljiva, a moja sljedeća pregačica iz ove radionice snova biti će pregača Jela, za one dane kad se osjećam kao dama i prava stajliš kućanica iz 50-tih, te za posluživanje gostiju koji ne vide Čku u meni. :D
Stoga, ove kekse posvećujem Ireni, njenoj mašti i naravno Boopie koju sam posebno izradila u obliku keksića i koji će narednih dana stići na Ireninu adresu..
Kata i Boopie u mojoj izvedbi
Moji preostali keksi su danas u obliku pingvina, razlog tomu je jasan. Ovaj put s vama dijelim svoj recept za zimske kekse s kokosom, čokoladom, narančom i mrvicom čilija (da se bolje slažu uz toplu čokoladu). Dio ih je napravljen s narančom, a dio s limetom.
Danas je na reapeatu uglavnom bila ova stvar...
...te nešto malo nove Severine koja se odlično slaže uz moju novu pregaču i miješanje kuhačom, a i bokovima. :)
Stoga, kuhaču u ruke, pregaču oko struka i let's go!
Izvor
Zimski Boopie keksi s kokosom, čokoladom,narančom i čilijem
Sastojci:
250 gr brašna
50 gr kokosovog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
100 gr šećera
1 jaje
150 gr maslaca
1 žlica kiselog vrhnja
50 gr tamne čokolade
naribana korica 1 naranče (ili limete, limuna, mandarina...)
par komadića ušećerenih korica naranče
prstohvat čilija u prahu
Kokosovo brašno nakratko popržiti u tavi (bez ikakve masnoće) dok se ne zarumeni.
U zdjelu staviti brašno, prašak za pecivo, šećer, jaje, narezane listiće maslaca, kiselo vrhnje, naribanu i
ušećerenu koricu naranče te kokosovo brašno i prstohvat čilija u prahu, zamjesiti tijesto, te pri kraju
dodati usitnjenu čokoladu.
Tijesto ostaviti u hladnjaku oko 30 minuta.
Na pobrašnjenoj plohi razvaljati tijesto te izrezivati keksiće u oblicima koje želite.
Posložiti na lim obložen papirom za pečenje te peći na 180 stupnjeva, dok ne porumene (10-15 min.).
Po želji, možete ih i ukrasiti čokoladom, kokosom, šećerom...
Vaša Mica Kuharica
Eek, kako divno, već vidim tko će biti moja najdraža Grumpy Čka. <3 Pingvini <3
OdgovoriIzbrišiJa sam već mislila da sam ti najdraža Grumpy Čka :eek: :( .....ovaj sutra je darivanje :hekla:
OdgovoriIzbrišiAhaha sumnjala sam da si to ti radi jednog recepta s kruškama,al sad je potvrdeno. Pa hrana i ja,ti stavljas recepte,normalno da jesi. <3 :pravi se da ne vidi zadnji komentar: :-P
OdgovoriIzbrišiprekrasni pingvinići
OdgovoriIzbrišijel moguće dobiti ovaj naračasti preljev bez umjetnih boja, samo s koricom narance ili marmeladom od narance? imam doma neprskanih naranči a radila bi ove kolačiće za jasličare pa ne bi koristila umjetne boje
Hvala! Nažalost, mislim da nećete puno postići koricom ili sokom od naranče, marmeladom posebno jer se ona ne može osušiti,ako baš želite izbjeći umjetnu boju(mada ona ide u vrlo maloj količini i nije štetna za zdravlje) predlažem vam da narančastu zamijenite crvenom ili ružičastom te preljev dodate par kapi soka od cikle ili protisnutih malina(što ja najčešće radim), a rezultat će vjerujem također biti jednako sladak i zanimljiv dječici:) i naravno, ako radite za jasličare, izbacite čili:D
OdgovoriIzbrišiFoka
OdgovoriIzbrišimini pite/kolači od rogača, jabuka i zvjezdastog anisa preliveni toplom čokoladom-moj izbor. Sjajna kombinacija. Molim Vas gdje mogu naći recept (i za ostale za ove Vaše divote)?
Hvala
Autor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiOdličan izbor :D
OdgovoriIzbrišiMožete mi poslati svoj mail ili mi se javiti u inbox na mojoj fb stranici, kako bih vam poslala recept koji tražite, a za ostale recepte, naravno i dalje me pratite na blogu i na mojoj fb stranici Anini kolačići , jer očekuje vas još mnogo starih i novih recepata:)
Lijep pozdrav :)