Ne ljutite se na mene, bilo je ljeto ( da, BILO, drago mi je govoriti o njemu kao o prošlom svršenom vremenu jer sam zbog onih nepodnošljivih vrućina bila na korak od samozapaljenja), a uglavnom nisam ni bila doma, tj. u Zagrebu.
Vratila sam se prije desetak dana i tek danas prvi put upalila pećnicu, iskreno godila mi je pauza od kuhanja, mamina hrana i dobri restorani, dok dostave baš i ne.
Nažalost, mislim da Zagreb ima očajno lošu ponudu kućne dostave hrane koja se uglavnom temeljie na enormnim količinama vegete, vrhnja za kuhanje i fosilno starog ulja, toliko starog da sam par puta imala dojam da potiče još iz vremena Tonija Cetinskog prije nego li je obavio dramadtičnu liposukciju pomoću koje je izgubio nevjerojatna 4 (slovima - ČETIRI) kilograma!
E da, otrovala sam se i hranom u Banja Luci i skoro pa tjedan dana sam se oporavljala, ali sama sam si kriva, trebalo mi je biti jasno da neće završiti dobro s obzirom da je konobar ostavljao dojam drvosječe pod sedativima koji će svaki čas ispod šanka izvući motornu pilu i napraviti masakr. Nažalost, masakr smo i dobili na tanjurima, a na tv-u iznad tog šanka vrtio se neki bizarni, lokalni music program, prava riznica trasha koja vjerojatno treba skrenuti pažnju gostiju s tanjura.
I upalilo im je, narednih dana između pauza povraćanja, ova mi pjesma nije izlazila iz glave :
Uglavnom, preživjela sam i sada se lagano vraćam kuhinji. Inače ovo doba godine mi je najdraže za kuhanje, kasno ljeto je najbogatije voćem i povrćem, pa je prava muka otići na plac i izabrati samo par namirnica za ručak ili kolač.
Ovaj put je izbor pao na mekane, zrele šljive i jednu krasnu tortu.
Prhko tijesto, šljive, cimet, lješnjaci... mirisna pozivnica za jedan komad kasnog ljeta na tanjuru.
TORTA OD ŠLJIVA
Sastojci:
Tijesto:
250gr brašna
75gr šećera
prstohvat soli
1 jaje
125 gr maslaca
Od navedenih sastojaka zamijesiti čvrsto prhko tijesto i ostaviti ga zamotanog u foliju oko 1h na hladnom mjestu.
Nadjev:
700gr šljiva
3 žumanjka
75gr šećera
žličica cimeta u prahu
naribana korica 1 limuna
100gr lješnjaka
2 žlice mlijeka
Šljive operite, izvadite koštice i nasjeckajte na komadiće.
Tucite 2 žumanjka s šećerom, limunovom koricom i cimetom dok se šećer gotovo sasvim ne rastopi.
Šljive ocijedite na cjediljci i umiješajte ih u kremu od jaja.
Lješnjake prepržite u tavi te ih grubo sameljite.
Okrugli kalup od 26cm premažite maslacem.
Tijesto podijelite na 2 jednaka dijela, jedan dio razvaljte u obliku kalupa i položite ga na dno kalupa, a od drugog dijela tijesta oblikujte obruč tj rub kalupa.
Ostatak tijesta još jednom razvaljajte i izrežite na tanke trake.
Lješnjake po dnu podloge od tijesta te zatim napunite smjesom od šljiva i poravnajte.
Izrezane trakice od tijesta položite u po nadjevu u obliku rešetki, te ih premažite smjesom od jednog jajeta i dvije žlice mlijeka.
Tortu pecite na 190 stupnjeva oko 40-45 minuta.
Dobar tek,
Mica Kuharica
Nažalost, mislim da Zagreb ima očajno lošu ponudu kućne dostave hrane koja se uglavnom temeljie na enormnim količinama vegete, vrhnja za kuhanje i fosilno starog ulja, toliko starog da sam par puta imala dojam da potiče još iz vremena Tonija Cetinskog prije nego li je obavio dramadtičnu liposukciju pomoću koje je izgubio nevjerojatna 4 (slovima - ČETIRI) kilograma!
E da, otrovala sam se i hranom u Banja Luci i skoro pa tjedan dana sam se oporavljala, ali sama sam si kriva, trebalo mi je biti jasno da neće završiti dobro s obzirom da je konobar ostavljao dojam drvosječe pod sedativima koji će svaki čas ispod šanka izvući motornu pilu i napraviti masakr. Nažalost, masakr smo i dobili na tanjurima, a na tv-u iznad tog šanka vrtio se neki bizarni, lokalni music program, prava riznica trasha koja vjerojatno treba skrenuti pažnju gostiju s tanjura.
I upalilo im je, narednih dana između pauza povraćanja, ova mi pjesma nije izlazila iz glave :
Uglavnom, preživjela sam i sada se lagano vraćam kuhinji. Inače ovo doba godine mi je najdraže za kuhanje, kasno ljeto je najbogatije voćem i povrćem, pa je prava muka otići na plac i izabrati samo par namirnica za ručak ili kolač.
Ovaj put je izbor pao na mekane, zrele šljive i jednu krasnu tortu.
Prhko tijesto, šljive, cimet, lješnjaci... mirisna pozivnica za jedan komad kasnog ljeta na tanjuru.
TORTA OD ŠLJIVA
Sastojci:
Tijesto:
250gr brašna
75gr šećera
prstohvat soli
1 jaje
125 gr maslaca
Od navedenih sastojaka zamijesiti čvrsto prhko tijesto i ostaviti ga zamotanog u foliju oko 1h na hladnom mjestu.
Nadjev:
700gr šljiva
3 žumanjka
75gr šećera
žličica cimeta u prahu
naribana korica 1 limuna
100gr lješnjaka
2 žlice mlijeka
Šljive operite, izvadite koštice i nasjeckajte na komadiće.
Tucite 2 žumanjka s šećerom, limunovom koricom i cimetom dok se šećer gotovo sasvim ne rastopi.
Šljive ocijedite na cjediljci i umiješajte ih u kremu od jaja.
Lješnjake prepržite u tavi te ih grubo sameljite.
Okrugli kalup od 26cm premažite maslacem.
Tijesto podijelite na 2 jednaka dijela, jedan dio razvaljte u obliku kalupa i položite ga na dno kalupa, a od drugog dijela tijesta oblikujte obruč tj rub kalupa.
Ostatak tijesta još jednom razvaljajte i izrežite na tanke trake.
Lješnjake po dnu podloge od tijesta te zatim napunite smjesom od šljiva i poravnajte.
Izrezane trakice od tijesta položite u po nadjevu u obliku rešetki, te ih premažite smjesom od jednog jajeta i dvije žlice mlijeka.
Tortu pecite na 190 stupnjeva oko 40-45 minuta.
Dobar tek,
Mica Kuharica
Obozavam ovakve torte/pite, definitivno ide u pokusaj pravljenja ovih dana
OdgovoriIzbrišiI ja isto, kad bih birala najdraži desert, definitivno bi bilo nesto u ovom stilu. I naravno, javi kako ti se dopalo :)
Izbrišida imam živaca da pravim kolače, ovaj definitivno bih!
OdgovoriIzbrišihajde bona, i ja sam trenutno u bijeljini, par sati od banja luke, zamisli kako je meni, osjećam se ko krme u teheranu hahaha
Haha Dz. I znam di je Bijeljina, tamo dodjem par puta godišnje, imam prijatelje u okolici, draga mi je Bijeljina jako ♥ a i jedan od najboljih šarana sam jela u Janji, na obali Drine, frisko upecanog, u nekoj improviziranoj birtiji uz rijeku, ali je bio divan..:)
IzbrišiPrvo, drago mi je da uz mene postoji još jedna osoba koja smatra da je ZG dostava totalno dno. Hvala ti šta nisam luda! ;)
OdgovoriIzbrišiDrugo, nevjerojatno, ali u zadnjih tjedan dana napravila sam tri (da TRI!) kolača sa šljivama. Prvi je bio čupava pita s prhkim tijestom (odličan), a drugi, kojeg sam morala napraviti dva puta jer me oborio s nogu je savijača od šljiva koja je nešto najubermegajednostavnije na svijetu. Evo ti recept, pa kad uhvatiš par minuta vremena za očistit šljive (ili višnje koje su isto predobre u ovoj savijači), onda je napravi!
Sastojci:
kore za štrudel/pitu
3 jogurta
čaša i po griza
pola čaše ulja
čaša šećera (iako u receptu idu dvije, meni koja stvarno volim slatko, sa šljivama odgovara jedna čaša)
vanilija šećer
prašak za pecivo
Ne treba ti ni mikser! ;) Sve sastojke zamiješaš pjenjačom, prebrojiš kore (u nekim pakiranjima ih bude ili 9 debljih ili 12 tanjih) i odlučiš koliko ćeš savijača radit. Ja sam svaki put radila po 3 savijače. Prve dvije kore složiš na radnu plohu, premažeš ih nadjevom, staviš treću koru, premažeš nadjevom, po tome pospeš šljive i zarolaš. Ne treba se ništa premazivati odozgo jer je kolač stvarno sočan, a ovaj griz se ni ne osjeti da je griz. Ma oduševljena sam! :D
I ja ti ovakve stvari pečem na papiru za pečenje, tako da ne moram mastit tepsiju (ipak sam ja bjutiblogerica, pazim da ne bude premasno i da ten ostane dobar! hehehe ma zajebajem se!).
I peče se na 190 *C nekih 40-ak min (ovisi o pećnici, uglavnom, kad porumeni to je to.)
Eto ga! Nadam se da ćeš probat i očekujem od Mice Kuharice još ovakvih super recepata! ;)
Hvala Lenka na receptu, zvuči savršeno i definitivno ću ga raditi ovih dana! Ja obožavam savijace s voćem , ali i crumble oD šljiva i jabuka i ostalog voća. Evo zbog tebe objavim ovih dana recept za crumble. Ako nisi ga do sada radila, oduševiti ćeš se, je4 je jednoatovan, brz, podoban za improvizacije i preukusan! E da, ako imaš kakvu iole okej dostavu za preporučiti, pliz, učini to :D
OdgovoriIzbrišiNemam ti nažalost još ništa od dostava za preporučit... Stvarno me sve razočaralo. Ne znam, očito se u Splitu bolje jede. Nego, sad mi pada napamet jedina okej pizza u Zagrebu koju sam jela je u pizzeriji Spizza na Jarunu. Ne znam u kojem dijelu grada živiš, ali oni ti dostavljaju na tom području. Prije sam živila na Srednjacima i znali smo naručivat njihovu pizzu, a sad kad sam u Centru, ne vrše mi dostavu. Baš planiram ovih dana do njih, zaželila se pizze. ;) Ali, ako nađem dobru dostavu, javim ti!
IzbrišiEh da, sad se sjetih da sam prije godinu - skoro i dvije dok sam radila u Folnegovićevoj ulici znala naručivati iz restorana/konobe Libertas sa Savice i da mi je spiza bila odlična, prava domaća. Čak su i palačnke bile mekane, ka da mi ih je mater pravila. Eeeee kako sam se lipo sitila Libertasa... :D Samo znam da se malo duže čekala dostava, ali isplatilo se, hrana je super.
Al sam se raspisala... ;)
Mica, nisi u pravu. Nema Zagreb lošu dostavu hrane jer 95% onoga što se u Zagrebu može naručiti dostavom nije hrana. :)
OdgovoriIzbrišiNego Mica zašto ja ne vidim niti jednu fotku, samo ovaj predivni spot.
Mislim da sam ja nešto zeznula u postavljanju slika. Sad bi se trebale opet vidjeti.
IzbrišiIsprike i tebi i Mici.
-3,14 Čić
Aaa, pa gdje si se ti to nasla u B.Luci, mora da si potrefila neko totalno bljak mjesto i bas mi kao lokalcu zao da nisi dosla ne nesto reprezentativnije. :-) A imamo, nije da nemamo :-)
OdgovoriIzbrišiInace bio je neki stomacni virus aktuelan, nema ko nije imao problema, sirilo se kao kuga gradom :-/
Kolac izgleda predobro, moram to isprobati, taman mi je pun frizider sljiva, njam njam