četvrtak, 10. siječnja 2013.

Portabello gljive u gnijezdu od mahuna zapečene na kozjem siru

Evo me već na drugom postu! :D 




Ovaj ću put napisati nešto o kuhanju koje je moja najveća strast, čak veća i od pisanja patetično patničkih pjesama. :D Iako sam ljudima oko sebe najpoznatija po šećeru, čokoladi, bademima (koje trpam u sve), svoj prvi kulinarski post započinjem slanom temom.

Jelo koje danas predstavljam moje je autorsko jelo i jako sam ponosna na njega.
Osmišljeno je posebno za jedno forumsko gastro natjecanje, a sada ga i tu dijelim s vama (malo se hvalim dok ga i ostale čke ne kušaju i zaspu me hvalospjevima). :D



Većina ljudi koje poznajem baš ne ljubi kozji sir, vjerojatno zbog njegovog specifičnog mirisa, ali kozji sir u kombinaciji s malo meda od kadulje i zapečen kratko u pećnici postaje mirisna poslastica čak i za najizbirljivija nepca.

Portabello gljive ili smeđi veliki šampinjoni vrlo su zahvalna vrsta gljiva jer se dobro slažu s mnogim namirnicama, u ovom slučaju zamjenjuju meso (pa je jelo pogodno i za vegetarijance), a zelene mahune ovoj kombinaciji daju punoću i sočnost, kao i nešto zeleno na tanjuru. :)
Poslužila sam ga direktno iz pećnice, još vruće, na posteljici od hladne rukole i mini rajčica začinjenih s aceto balsamicom i mrvicom cvijeta soli.

Kombinacija u koju se lako zaljubiti!

Nadam se da će vam se svidjeti i možda i doživjeti izvedbu u kuhinji nekoga od vas <3






Sastojci:

2 kriške integralnog tosta
100 gr zrelog kozjeg sira
250 gr zelenih mahuna
200 gr portabello smeđih šampinjona
pola glavice ljubičastog luka
1 češanj češnjaka
80 gr maslaca
2 žličice meda kadulje
listići badema
peršin
cvijet soli
papar

+ rukola, 3 mini rajčice, aceto balsamico

Mahune očistiti i kuhati oko 20 min.

Na 40 gr maslaca popržiti luk i češnjak, dodati gljive, posoliti, popapriti i na laganoj vatri dinstati 20-ak minuta, a pri kraju dodati peršin.

Tost popržiti na tavi, tanko premazati medom od kadulje i sirom, lagano popapriti i zapeći u pećnici na 200 stupnjeva, nekih 10min.

Na preostalom maslacu kratko propirjati mahune s malo soli.
Prepržiti listiće badema na tavi.

Na tost s medom i sirom složiti gnijezdo od mahuna, unutrašnjost napuniti pirjanim gljivama, te zapeći oko 10 min. na 200 stupnjeva.

Na tanjur složiti rukolu i rajčice (s malo soli i aceta balsamica), na to položiti još topli tost izvađen iz pećnice i posuti listićima badema.

Dobar tek!




Vaša Mica Kuharica 



Nema komentara:

Objavi komentar