nedjelja, 27. siječnja 2013.

Souffle od zobi s umakom od jabuka

Jedno pismo koje je engleska kraljica Marija I Tudor dobila od svog obožavatelja glasilo je :
Draga, šaljem ti najslađe otkriće poslije tebe, ovdje ga zovu Choco souffle!

Ok, bolje da vam ne stavljam fotku Kraljice Mary poznatije u povijesti kao Bloody Mary, jer njena ličnost a i pojava bili su sve samo ne slatki, ali ljubav je slijepa :D


Ali vratimo se na souffle.
Souffle nam dolazi iz Francuske, to je pjenasti nabujak koji može biti i slatki desert s npr. čokoladom ili pak slana varijanta s recimo kozjim sirom.
Inače souffle slovi kao kompliciran i složen recept jer ne naraste svaki put koliko bi trebao, ali on to nije, pa i ako vam ne uspije prvi put, što se događa i najboljim kuharima, ne budite razočarani, idući put će biti bolje.

                                                                                   Izvor

  Da bi vam souffle uspio treba paziti na nekoliko stvari :

- snijeg od bjelanjaka koji dodajemo souffleu mora biti izuzetno čvrst!
  Da bi to postigli bjelanjak mora biti potpuno odvojen od žumanjka kako masnoća iz žumanjka ne bi      
  spriječila nastajanje mjehurića koji nastaju pri tučenju bjelanjaka.
  Također, nevezano za souffle, bjelanjke je uvijek najbolje tući u bakrenoj ili metalnoj posudi jer na površini
  plastičnih posuda masnoća se lakše i dulje zadržava.

- drugo pravilo za uspješan souffle je točnost pripreme tj stalno gledanje na sat. :)

- treće pravilo je da souffle pečete na što nižem mjestu u pećnici, jer će se samo grijanjem odozdo
  voda pravilno hlapiti, a souflle rasti.

- i posljednje i najvažnije pravilo : ne otvarajte vrata pećnice za vrijeme pečnja jer strujanje hladnog zraka
  utjecati na to da souffle splasne!

Souffle nakon pečenja treba biti čvrst na vrhu, s koricom, a unutra mekan.



Moj današnji souffle ne sadrži ni gram čokolade, ali vjerujete mi da zbog toga nije ništa manje šarmantan.
Nažalost, prilikom fotografiranja, zbog čekanja i hladnog zraka se povukao i spustio, ali okus i strukturu je zadržao.
Već sutra s vama dijelim svoj najdraži recept za čokoladni souffle, a do tada sufliram vam  i to s ovim mirisnim souffleom!

                                                Souffle od zobi s umakom od jabuka
                                             
                                                                      Sastojci:
                                                             
                                                                      6 jabuka
                                                                      300 gr zobenih pahuljica
                                                                      2 jaja
                                                                      160 gr šećera
                                                                      4 dl mlijeka
                                                                      60 gr maslaca
                                                                      sok 1/2 limuna
                                                                      prstohvat soli
                                                                      prstohvat cimeta u prahu

Jabuke oprati i staviti ih kuhati  s kožom u posudu s dosta vode, oko 40 minuta.
Zobene pahuljice s prstohvatom soli i cimetom namočiti u mlijeku. i ostaviti dok ne dobijete gustu smjesu.

U međuvremenu u zdjeli dobro izmikasti žumanjke s 130 gr šećera i 40 gr maslaca, smjesu dodati zobenim pahuljicama, te dobro miješajući kuhati na vatri nekoliko minuta dok ne provrije.
Skinuti s vatre i umiješati  sok od limuna i čvrsti snijeg od bjelanjaka.

Kalupiće premazati ostatkom maslaca i u njih izlijte pripremljenu smjesu, peći 30 minuta na 180 stupnjeva.

Jabuke skloniti s vatre, te ih propasirajte odstranjujući im kožu i sjemenke. Dodajte preostali šećer i pustite da kuha još nekoliko minuta.

Souffle izvaditi iz pećnice te odmah poslužiti s umakom od jabuka.




                                                     

                                                                     - Mica Kuharica -



2 komentara:

  1. Njam njam njam!!! A gdje vam je GFC? Tj. kako da vas pratim :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hej, nisam bila sigurna kako ga dodati, ali mislim da sam uspjela - na vrhu desne trake. Imamo i Fejs stranicu preko koje nas možeš pratiti. Hvala ti na čitanju. :)

    http://www.facebook.com/pages/Grumpy-%C4%8Cke/521937061171636?ref=hl

    OdgovoriIzbriši