Neka jutra jednostavno mirišu na dobro...
I na cimet.
Volim Zagreb nedjeljom.
Prazan i tih, čujem samo svoje misli i škripu starih tramvaja, snen kao nedjeljno jutro - otpjevali su Prljavci.
Svoje sneno jutro provela sam jučer na Dolcu i šetajući Gornjim gradom, sram me je priznati uopće, ali tek sam jučer otkrila preslatki mali trg iznad Dolca, Trg Petrice Kerempuha, maleni trg na kojem se prodaje cvijeće, jučer je naravno bio prazan, ali s proljeća će ponovno procvjetati.
I eto, od jučer ne mogu dočekati proljeće :)
Osim recepta, s vama danas dijelim i svoje stihove, da prizovu to daleko proljeće..
Tek kratka plejada
Čekam da se smire ratovi u tvojoj kosi
i da ti se proljeće ugnijezdi na vratu,
ko dječiji nestašluci
smiješni su ti tvoji mali prkosi
što hrabro dršću preda mnom u mraku.
Ne boj se,
dati ću ti svemir u sebi
i ovako napisanih riječi čitavu plejadu
da se zaogrneš s njima
kao rašljastim repovima lasta,
na zimu
da mi te ne ukradu.
Veza
Malo krumpira, puno jabuka i mandarina, nešto lješnjaka i sira, prokulice i veliki buket ruža u mojoj najdražoj boji bilo je i više nego dovoljno da mi izmami veliki osmijeh na lice.
A povratak doma, malo brašna, maslaca, šećera i puno cimeta uz veliku šalicu kave i sok od naranče bili su dovoljni da taj osmijeh i zadrže, i ne samo meni :)
Cinnamon rolls
Sastojci:
Tijesto:
100 ml tople vode
1 vrećica suhog kvasca
600 gr brašna
2 žlice smeđeg šećera
1 jaje
100 gr rastopljenog maslaca
prstohvat soli
naribana korica 1 naranče
+ 250 gr slastičarske kreme koja se umiješa u tijesto:
250 ml mlijeka
20gr škrobnog brašna
2 žumanjka
50 gr šećera
1/2 štapića vanilije
Punjenje:
100 gr maslaca
200 gr smeđeg šećera
2 žličice mljevenog cimeta
Glazura:
50 ml slatkog vrhnja
1/2 žlice meda
Skuhati slastičarsku kremu i ohladiti.
Sve sastojke za tijesto zamijesiti s ohlađenom slastičarskom kremom, po potrebi dodati još brašna i
tijesto ostaviti na toplom da miruje oko 45 minuta, pa ga ponovno premijesiti i ostaviti još 30 tak minuta
da miruje.
Za to vrijeme pripremiti punjenje tj maslac rastopiti i u njega umiješati šećer i cimet.
Kad je tijesto dovoljno naraslo potrebno ga je još jednom premijesiti na pobrašnjenoj plohi te razvaljati u
u obliku pravokutnika.
Smjesom od maslaca, šećera i cimeta ravnomjerno premazati tijesto te zarolati u
roladu koju potom treba isjeći na jednake dijelove od 2 cm širine, posložiti ih u pleh obložen pek papirom
te ostaviti još nekih 15 min da miruju.
Peći na 180 stupnjeva oko 30 minuta.Ne smiju se prepeći.
Još topla peciva premazati smjesom zagrijanog slatkog vrhnja i meda.
Dobar tek!
mmmm Izgledaju predobro!
OdgovoriIzbrišiKako se radi slasticarska krema? Sve se samo izmjesa? Koliko tanko se razvalja tijesto? Bas volim cinnamon rolls :)
I ukus je predobar, vjerujte :D
OdgovoriIzbrišiŠto se tiče slastičarske kreme napravite ju ovako: polovicu šećera izmiješajte s škrobnim brašnom, žumanjcima i četvrtinom mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte s ostatkom šećera i štapićem vanilije. Kad provri, umješajte smjesu od žumanjaka i neka prokuha malo. Štapić vanilije odstranite, ostavite kremu da se ohladi i umiješajte u tijesto.
A tijesto razvaljajte u pravokutnik debljine pola prsta.
Nadam se da sam vam pomogla :)
Super! Hvala :)
OdgovoriIzbriši