ponedjeljak, 21. siječnja 2013.

Cinnamon rolls ( slatko pecivo s cimetom )



Neka jutra jednostavno mirišu na dobro...
I na cimet.

Volim Zagreb nedjeljom.
Prazan i tih, čujem samo svoje misli i škripu starih tramvaja, snen kao nedjeljno jutro - otpjevali su Prljavci.


                                               

Svoje sneno jutro provela sam jučer na Dolcu i šetajući Gornjim gradom, sram me je priznati uopće, ali tek sam jučer otkrila preslatki mali trg iznad Dolca, Trg Petrice Kerempuha, maleni trg na kojem se prodaje cvijeće, jučer je naravno bio prazan, ali s proljeća će ponovno procvjetati.
I eto, od jučer ne mogu dočekati proljeće :)

Osim recepta, s vama danas dijelim i svoje stihove, da prizovu to daleko proljeće..



                                                                       Tek kratka plejada

                                                           Čekam da se smire ratovi u tvojoj kosi
                                                           i da ti se proljeće ugnijezdi na vratu,
                                                           ko dječiji nestašluci
                                                           smiješni su ti tvoji mali prkosi
                                                           što hrabro dršću preda mnom u mraku.

                                                           Ne boj se,
                                                           dati ću ti svemir u sebi
                                                           i ovako napisanih riječi čitavu plejadu
                                                           da se zaogrneš s njima 
                                                           kao rašljastim repovima lasta,
                                                           na zimu
                                                           da mi te ne ukradu.


                                                                                          Veza



Malo krumpira, puno jabuka i mandarina, nešto lješnjaka i sira, prokulice i veliki buket ruža u mojoj najdražoj boji bilo je i više nego dovoljno da mi izmami veliki osmijeh na lice.

A povratak doma,  malo brašna, maslaca, šećera i puno cimeta uz veliku šalicu kave i sok od naranče bili su dovoljni da taj osmijeh i zadrže, i ne samo meni :)


                                                                 
                                                              Cinnamon rolls

                                                                   Sastojci:

                                                                   Tijesto:

                                                         100 ml tople vode
                                                         1 vrećica suhog kvasca
                                                         600 gr brašna
                                                         2 žlice smeđeg šećera
                                                         1 jaje
                                                        100 gr rastopljenog maslaca
                                                         prstohvat soli
                                                         naribana korica 1 naranče
                                                         +  250 gr slastičarske kreme koja se umiješa u tijesto:
                                                                         250 ml mlijeka
                                                                         20gr škrobnog brašna
                                                                         2 žumanjka
                                                                         50 gr šećera
                                                                         1/2 štapića vanilije

                                                                   Punjenje:

                                                           100 gr maslaca
                                                           200 gr smeđeg šećera
                                                           2 žličice mljevenog cimeta

                                                                    Glazura:

                                                           50 ml slatkog vrhnja
                                                           1/2 žlice meda


   Skuhati slastičarsku kremu i ohladiti.
   Sve sastojke za tijesto zamijesiti s ohlađenom slastičarskom kremom, po potrebi dodati  još brašna i
   tijesto ostaviti na toplom da miruje oko 45 minuta, pa ga ponovno premijesiti i ostaviti još 30 tak minuta
   da  miruje.
   Za to vrijeme pripremiti punjenje tj maslac rastopiti i u njega umiješati šećer i cimet.
   Kad je tijesto dovoljno naraslo potrebno ga je još jednom premijesiti na pobrašnjenoj plohi te razvaljati u
   u obliku pravokutnika.
   Smjesom od maslaca, šećera i cimeta  ravnomjerno premazati tijesto te zarolati u
   roladu koju potom treba isjeći na jednake dijelove od 2 cm širine, posložiti ih u pleh obložen pek papirom
   te ostaviti još nekih 15 min da miruju.
   Peći na 180 stupnjeva oko 30 minuta.Ne smiju se prepeći.
   Još topla peciva premazati smjesom zagrijanog slatkog vrhnja i meda.

                                                                 Dobar tek!







                                           


                     


                                             
             

3 komentara:

  1. mmmm Izgledaju predobro!
    Kako se radi slasticarska krema? Sve se samo izmjesa? Koliko tanko se razvalja tijesto? Bas volim cinnamon rolls :)

    OdgovoriIzbriši
  2. I ukus je predobar, vjerujte :D

    Što se tiče slastičarske kreme napravite ju ovako: polovicu šećera izmiješajte s škrobnim brašnom, žumanjcima i četvrtinom mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte s ostatkom šećera i štapićem vanilije. Kad provri, umješajte smjesu od žumanjaka i neka prokuha malo. Štapić vanilije odstranite, ostavite kremu da se ohladi i umiješajte u tijesto.

    A tijesto razvaljajte u pravokutnik debljine pola prsta.
    Nadam se da sam vam pomogla :)

    OdgovoriIzbriši