petak, 11. siječnja 2013.

Hrvatski disko treš 90-ih – moja top lista

Glazbu devedestih u nas obilježila je pojava instant pjevača koji su se proslavili jednim hitom (neki su čak imali nekoliko njih) i potom nestali poput parizera na dječjem rođendanu. Bilo je to doba plesne disco glazbe, lako pamtljivih tekstova, ludih koreografija i veselih boja. 
Donosim vam hitove koji su obilježili moje djetinjstvo i bez kojih, po mom mišljenju, nijedan pravi kućni tulum ne može proći. 



Ovaj čovjek je za mene kralj disco treša. Dubinu tih tekstova ne može nadmašiti ni Vjekoslava Huljić, a iz njegovih  koreografija današnje zvijezde imaju štošta naučiti. 
Ova pjesma me uvijek sjeti na eskurziju u 3. r. osnovne u Tuhelju. Naime, svaku večer smo išli u disco i to je bio moj najbolji dio dana. Skru d obilaske i ostalo, daj mi gusti sa šlagom i pojačaj mjuzu, pusti malo pare i nek' svijetla trepere. Tuc tuc je bio moj ultimativni hit i čim bih čula prve taktove razbacala bih se po podiju kao đubre po njivi. Tijekom jedne moje koreografije (na Tuc tuc) prišla mi je prijateljica iz razreda i šapnula na uho da plešem kao prostitutka (ne zna dete da prostituke ne plešu, al' dobro). Samo sam joj uputila moj wtf-pogled i nastavila čagati. 



Najbolja riba disco ere u nas. Većina ostalih pjevačica je furala image slatkice, ali meni je Kasandra bila najdraža jer je bila seksej opaka. I dalje mi je najbolja dance pjevačica tog doba. 



Facijalne espresije koje sam radila pjevajući ovaj hit bile su žešće od onih Zdravka Mamića kad psuje novinare. Na ovaj početak "zlo mi je" znala sam čak glumiti da povraćam. 



Da vidite da nisam brijala samo na hardcore, tu  je Emilija. Ovu pjesmu smo prijateljice i ja izvodile na stolu za stolni tenis uz prateću koreografiju. Imali smo čak i ponekog gledatelja s balkona. Dodatni tač davalo je to što smo pjevali "Ou, ou ona je". Da, većinu pjesama smo tada krivo pjevali. Bit će još bisera u nastavku.


I BEE - Šumica

Nikako mi nije bilo jasno što je "stebefino papacol". Da, još jedan krivo shvaćen tekst. 


Velina - Sherry, sherry

Čuti je ovako "na suho" nije uopće potpun doživljaj. Treba ju slušati po mraku. Stajati kraj utikača i paliti gasiti svijetlo i mrdati bokovima. 


Još jedan veseli pjesmuljak bez kojeg nije mogao proći nijedan rođendan.

Spot koje me baš nasmijavao. 


Jury de Simbo - Tko je dirao Pipi

Onaj osjećaj kad odrasteš i shvatiš tko/što je Pipi.



Znate onaj osjećaj kad gledate stare slike i osjećate laganu neugodu zbog odjevnih kombinacija. Pitam se osjeća li se tako Massimo kad pogleda ovaj spot. 


Neven Ciganović - Candyman

Ovo nije pjesma koju sam slušala u djetinjstvu, ali bez nje ova moja lista ne bi bila potpuna. Prije nego je postao društveni kroničar (da, i ja se pitam otkad je to zanimanje) Cigi je bio pjevač.


- Zverka







3 komentara: