petak, 1. ožujka 2013.

Recept za dobru meksičku sapunicu

Za početak, nema dobre sapunice bez dobre glumačke postave. Tu su dakako najbitniji glavni glumci. Potencijalna glavna glumica trebala bi biti izoperirana 40ineštogodišnjakinja koja zbog količine botoksa ima facijalne ekspresije Stevena Seagala.


Nije bitno kako izgleda dok se smije, jer uloga to od nje neće tražiti često. S druge strane, plakanje je najbitniji dio. Mora biti odlična u tome - mora plakati cijelim tijelom, ne samo licem, grčiti se te imati crven nos. Evo primjera odlične plakačice:


Potencijalni glavni glumac trebao bi biti pomalo feminiziran, pičkoust, tamnoputog istreniranog torza poput mladog gospodina sa slike.


Poželjno je da ima tu dubinu u očima, jer će uloga iziskivati od njega da često gleda u daljinu. Ponekad će čak morati i pustiti suzu.

Dalje, potencijalna zla suparnica trebala bi imati drugačiju boju kose od glavne glumice, tanke, ali lijepo oblikovane obrve kojima može micati i odličan "zao osmijeh". Ona, najčešće, ima jednako zlu majku, koja obožava spletkariti, nositi puno zlatnog nakita i kosu vezati u visoki rep ili punđu.

A sada, pređimo na sam scenarij.

Za početak, glavna glumica treba biti jako siromašna - živi u kućici od blata, jede šljunak, konobari, čisti veceje na plaži i uza sve to njeguje staricu (majku bratićeve žene iz trećeg koljena) s kojom živi. Ta starica ima opakih problema sa čukljevima i lošeg je zdravlja. I glavna glumica može imati neki operabilan fizički deformitet, ali koji joj ne narušava ljepotu.
Osim te starice, nema obitelji. Jedini prijatelj/ica joj je lokalni pijanac, žena koja se oblači u krpe i upitne je inteligencije i sl.
Uza sve životne nedaće, vjera u Boga je to što ju osnažuje.
Kako god, sve te nedaće ipak ne utječu na njen izgled, odnosno ljepotu. Upravo ta nepatvorena ljepota će očarati bogatog nasljednika/odvjetnika/doktora, zvučnog imena (ili više njih, ako se vodimo motom: više imena - više love), koji će se zaljubiti u nju na prvi pogled i pokušati ju osvojiti. Ipak, ona je teško osvojiva virhensita (virgo intacta) neokaljane predbračne čistoće. Ona je fatalna žena (nimalo koketna) i u nju se zaljubljuju gotovo svi muškarci koji dođu s njom u kontakt, a koji nisu s njom u rodbinskim odnosima.
Ipak, On ju naposljetku osvaja pa mu se čak i poda. Iz ljubavi, naravno. I prilikom prvog koitusa doživljava višestruke orgazme. Sreći dvoje mladih nema kraja. Ona u međuvremenu otkriva svoje pravo podrijetlo. Pogađate, njen otac/djed/stric je također bogat i pomogne joj riješiti stambeno pitanje, naći visokopozicioniran i dobro plaćen posao, na kojem će se dokazati, iako nema iskustva u struci. Također, kupuje auto koji odlično vozi, iako nema položen vozački.
Ukoliko je imala deformitet, i on je riješen.

No, tu onda "uskače" zla suparnica - sponzoruša  i svakodnevni događaji, poput onog da su dvoje mladih zapravo polubrat i polusestra. Ovdje si slobodno dajte oduška, što bizarnije, to bolje.


Nesretne okolnosti uspijevaju razdvojiti protagoniste i oboje utjehu nalaze sa strane. Ona u nekom papučaru, koji se zaljubio u nju na prvi pogled, ali mu prije nije davala šansu, a on sa zlom suparnicom (ili nekom od, ako ih ima više). Naravno, odnos sa novim ljubavnicima ne konzumiraju. Eventualno dođe do petinga.
Oni i dalje pate jedno za drugim, i tako prođu mjeseci, pa čak i godine.

Životni putevi opet će im se ukrstiti - on saznaje da je trudna i nosi njegovo dijete (jer oni kao pravi Katolici ne koriste kontracepciju, a WGW metoda* je očito zakazala), a možda je već i rodila, zatim  njegova prometna nesreća (luđački brzo je vozio pod utjecajem alkohola nakon noći u diskoteci shvativši da ju voli), ili činjenice da zapravo nisu brat i sestra, i sl.
Njihovoj ljubavi nema kraja, život je opet lijep. Zli glumci iznenada počinju umirati ili su već ranije shvatili da se zlo ne isplati i postali dobri.

To je, u kratkim crtama, to.

Za kraj, neke od bitnih činjenica koje sam naučila gledajući sapunice: 

 - Koje god doba dana, koja god prigoda bila i gdje god se našla, uvijek moram biti našminkana.

- Treba davati bivšima nekoliko šansi, jer možda nisu s dobrim razlogom bivši.

- Ljubavna veza bi trebala biti puna drame.

- Nikad sa sigurnošću ne mogu znati jesu li moji roditelji i moji biološki roditelji.

- Iako je netko u istoj prostoriji, udaljen svega nekoliko metara, ja ne čujem što on govori.

- Najbolje je razmišljati naglas.

- Velika je vjerojatnost da sretnem nekoga koga poznajem u gradu veličine Sijudad de Mehika, iako me nije kontaktirao kad je došao i uzevši u obzir da grad ima više od 20 milijuna stanovnika.

*vadi ga van iliti metoda prekinutog snošaja- Zverka
Nema komentara:

Objavi komentar