srijeda, 13. ožujka 2013.

Volim pub kvizove i triviju

Nisam mogla odlučiti o čemu pisati, pa se sjetih gluposti koja me veseli - kvizovi, što online, što oni grupni koji se igraju po raznim birtijama.

Da, ja sam jedna od onih čudaka koji obožavaju ove gluposti. Ideja je otići u nekakav pub/birc/bistro/štagod, piti i likovati s ekipom kad god nešto znamo, a gristi se što se ne možemo sjetiti nečega što bi morali znati. Naravno, meni to nije dosta, već se moram i igrati kojekakvih kvizova online.

 


Već godinama se igram svih trivia igara koje mi dođu pod ruku (ili bolje rečeno pod miš). Trivia spaja (a ponekad i razdvaja) ljude. Znam više ljudi koji su svoje buduće supružnike upoznali baš u ovakvim chat sobama, ali isto tako znam i kako je nekoliko brakova puklo zbog ovisnosti jednog od partnera. Ali čak i ako ne upoznate idealnog kzm/kzž (kandidat za muža/ženu, kratica nastala na trash pdfu forum.hr-a, op.a.), zasigurno ćete steći neka nova prijateljstva. Zvuči bizarno, ali tako je. Kvizovi su zabavni. 

Ako vam se sviđa ideja, svakako vam savjetujem da pokušate se igrati. Čak i ako u vašem mjestu ne postoji lokal koji organizira takvo što, obično vlasnike nije teško nagovoriti na ideju pokušaja organizacije kviza. Kvizovi najčešće se igraju radnim danom uvečer, što im donosi dodatni promet jer rijetko tko igra suha grla. U ovakvim verzijama ekipu čine 4 do 5 igrača (ovisno o pravilima koja zada sam organizator kviza) te igra se 6 do 7 rundi iz različitih područja. Naravno, uvijek je moguće napraviti tematski kviz, ali meni su takvi manje zabavni.

Teško je opisati riječima zašto ja uživam u tome, pa umjesto duge tirade, ovaj put ću vam zalijepiti kviz koji sam ja vodila. Svaki točan odgovor nosi jedan bod.

I. Brzo – brzo

1. Autor nije Diderot, već mnoštvo ljudi, a prvi dio imena čini polovica havajske riječi za brzo. O čemu je riječ? 


2. Ako vam kažem da se glavni likovi u filmu zovu Brian O'Conner i Dominic Toretto, o kojem filmu pričamo? 


3. Pošto je naziv rubrike brzo brzo, dotaknimo se i brzog čitanja. Jedna od poznatijih izreka jednog glumca i redatelja je: ''Otišao sam na tečaj brzog čitanja i pročitao 'Rat i Mir' u 20 minuta. Radilo se o Rusiji''.  Njegovo pravo prezime je Konigsberg, a vi mi recite o kome se radi?


4. Hajmo sad na brzu hranu, odnosno fast food. Kako Britanci zovu pommes frittes, a kako čips?


5. Collin Ball, svima poznatiji kao Brzi, fiktivni je lik iz Mućki, a kroz cijelu seriju Rodneya Trottera zove krivim imenom. Kojim? 


6. Chuck Yeager je umirovljeni američki general bojnik i testni pilot i to vrlo brz pilot tako da ga povijest pamti kao prvu osobu koja je učinila što? 


7. Ako nas zanima koliko nam je brz internet, točnije brzina protoka podataka, u kojoj složenoj tj. izvedenoj mjernoj jedinici ćemo dobiti odgovor? 


8. Mjesto radnje- Južna Koreja, godina 2002., utakmica za treće mjesto i u 11. sekundi pada najbrži gol na svjetskim prvenstvima. Koji Turčin je tim golom zavio Korejce u crno?


9. Svi znate da je najbrži sprinter na svijetu Usain Bolt, ali znate li koliko iznosi svjetski rekord na 100 m? Hint za filmofile: ako zanemarimo jedinicu i dodamo na pravo mjesto decimalnu točku ovu brojku možete dobiti i ako znate godinu u kojoj je Most na rijeci Kwai dobio oscara za najbolji film.


10. Brzina je i naslov filma iz '94. S Keanu Reevesom i Sandrom Bullock u naslovnim ulogama. Iznad koje brzine je Sandra morala voziti putnički autobus da ne eksplodira bomba? 

II. Sporo – sporo

1 „Od Mure pa do Morave neka me svi zaborave ako uopšte ikom išta značim, sa samog ruba pameti stižu mi strašni saveti, al ja bih da proživim na svoj način...“ je dio refrena poznate pjesme Đorđa Balaševića. O kojoj pjesmi se radi? 


2 Koji tjesnac povezuje Crno i Mramorno more?


3 Eric Moussambani Malonga  proslavio se na OI u Sydneyju kada je isplivao 100 m slobodnim stilom za 1:52.72. Koju zemlju je predstavljao? 


4 Koji standardni ples ima osnovne korake sporo – brzo – brzo, s tim da „sporo“ traje dva udarca, a "brzo" jedan?


5  Koji je nadimak Erica Claptona, a ujedino i naslov njegovog petog studijskog albuma?


6 Kako nazivamo jednostanične, nespolne rasplodne stanice gljiva, algi i protofita, a mogu u pitanju biti i oblici nekih vrlo otpornih bakterija? 


7 Ljenjivac najsporiji sisavac na svijetu. Koja životinja se može podičiti istom titulom kod riba? (hint. Lat. Ime- hippocampus) 


8 Na kojem našem otoku se nalazi najsporiji sud u Hrvatskoj? S tog istog otoka je i autor Petar Hektorović. 


9 Koje je najmanje ograničenje brzine za automobile (u km/h) koje možete naći na prometnicama? 


10 Koji planet u sunčevom sustavu se najsporije okreće oko svoje osi (trebaju mu 243 „zemaljska dana“ za jedan puni okret)? 

III. Daleko – daleko

1 Daleko, daleko, iza devet sela je Thompson, a svi znate da je plagirao ABBAin Super Trouper. No znate li u kojem gradu na rijeci Clyde je ABBA prema tekstu te pjesme? 


2 Denethor II imao je dva sina čija se imena rimuju. U prvoj knjizi/filmu upoznajemo starijeg Boromira. Kako se zove drugi sin kojeg upoznajemo tek u Dvije kule?


3 Daleko, daleko na Tajvanu živi moja najbolja prijateljica. Kojeg kineskog revolucionara (i njihovog prvog predsjednika) Tajvanci nazivaju „Ocem nacije“?


4 Kako nazivamo teleskop s dva identična objektiva, smještena jedan do drugog i čija je vizurna os uperena u identičnu točku? 


5 Oni nisu u rodu, ali poveznica su im Daleki rođaci. Ako je Christian Clavier Jacquoille, tko je Godefroy, grof od Montmiraila?


6 U pjesmi Daleka obala Daleke obale, koliko morskih pasa se igra pred obalom? 


7 Što povezuje prezimena Saladino, Lewis, Powell, Chistyakova i Joyner-Kersee? 


8 Kako puno češće zovemo hipermetropiju? 


9 Riječima „A long time ago in a galaxy far, far away“ započinje svaki Star Wars film. Trenutačno ih ima šest, ali znate li koliko ih je George Lucas režirao? 


10 Gledano iz Zagreba, koji glavni grad nam je najudaljeniji? 


IV. Blizu – blizu

1 Proximu Centauri ne možemo vidjeti sa sjeverne hemisfere. Koja je najbliža zvijezda koju mi vidimo?


2 Kako se zove britansko-francuski tjednik koji je u srpnju prvi objavio slike princeze kate u toplessu? 


3 Što povezuje Kofi Annana, Kiefera Sutherlanda, Montgomery Clifta, Mohammeda Rezu Pahlavija, Apolona i He-mana? 


4 Ako ne računamo Vatikan i Rim, koja dva glavna grada su najbliže jedan drugome? 


5 Otoci Irska i Velika britanija između svojih najbližih točaka udaljeni su svega dvadesetak kilometara. Kojoj državi u V.B. je Irska najbliža?


6 Koju pjesmu su navodno svirali i pjevali na Titanicu u trenutku potonuća? Ta scena prikazana je i u istoimenom filmu Jamesa Camerona?


7 Koja glumica povezuje filmove Mars napada, 101 dalmatinac i Stepfordske supruge? 


8 Tko je režirao Bliske susrete treće vrste? 


9 Jako blizu svjetskom rekordu od 2.09 koji se drži još od Rima '87. bila je svojedobno Blanka Vlašić preskočivši 2.08. Tko je postavio taj rekord


10 Razmišljajte u rimi. Kako su Amerikanci nazivali pića sa sladom koja su se legalno točila za vrijeme prohibicije,a imala su ili izrazito malen ili nikakav postotak alkohola? 

V. Davno, nedavno

1 Koliko je pripovjedaka čini Priče iz davnine IBMažuranić? 


2 Koji je naziv vojne operacije koju je pokrenula francuska vojska u Maliju 11. siječnja ove godine? Ako vam što pomaže, u pitanju je vrsta jedne divlje mačke. 


3 Neka vremena i običaji davno su se izgubili, a neki se gube i određeni entuzijasti pokušavaju ih sačuvati. Tko je autor i voditelj emisije Jelovnici izgubljenog vremena? 


4 Iako je nominiran za čak 12 Oscara Lincoln nije osvojio ni približno toliko. Koliko zlatnih kipića je film dobio? 


5 Bilo je to davno, možda čak i u stoljeću sedmom. Do dana današnjeg nije raspravljeno kad su to Hrvati došli u ove krajeve, na kraju krajeva nije ni bitno. Ono što je vama bitno jest odgovoriti na ovo pitanje: tko je autor slike Dolazak Hrvata na more? 


6 Imothep, vezir, arhitekt, kraljevski liječnik, a kasnije i bog, dao je izgraditi prvu egipatsku piramidu. Ona je doduše bila stepenastog oblika, al je idalje piramida. Koji faraon je u nju pokopan? 


7 Tina Maze razvaljuje ove sezone. Smiješi joj se svih pet malih kristalnih globusa  uz onaj veliki. Srušila je rekord po broju bodova unutar jedne sezone kojeg je postavio slavni Hermann Maier i postala četvrta osoba u povijesti kojoj je uspjelo osvojiti utrku u svim disciplinama svjetskog kupa. Kojim dvjema ženama je to uspjelo prije nje? 


8 Benedikt XVI nedavno je dao ostavku postavši tako moguće čak i deseti papa koji je to učinio. Tko je predzadnji papa koji je podnio ostavku još davne 1415.? 


9 U kojoj pjesmi napisanoj i snimljenoj još davne 1970. nailazimo na sljedeće stihove: „I gazed a gazeless stare, we walked a million hills I must have died alone, a long long time ago“? 


10 Koji ruski grad je samo mrvicu promašio meteorit 15. veljače ove godine?  

VI. Strane svijeta

1 Koji nobelovac je 1952 objavio roman Istočno od raja? 


2 Zamislite na trenutak da se nalazite negdje u primorju i recite mi koji vjetar puše sa sjevera prema jugu, a koji s juga prema sjeveru? 


3 Koliko američkih saveznih država ima u svom imenu jednu od strana svijeta?


4 Većina likova dolazi iz obitelji Main i Hazard. Nebitno jeste li gledali ekraniziranu verziju ili čitali roman, recite mi o kojem djelu je riječ?


5 Koji virus nas je ljetos i jesenas plašio jer je nekoliko oboljelih bilo i u Hrvatskoj, a spada u skupinu flavivirusa i u težim slučajevima može izazvati meningitis ili encefalitis? 


6 U kojoj zemlji se nalazi najzapadnija točka kontinentalne Južne Amerike? 


7 Gore, dolje, lijevo, desno, ekvator i paralele. Kako se zove ova pjesma Let3ja? 


8 Vaterpolski klub Jug najtrofejniji je vaterpolo klub na svijetu. Gdje igraju svoje domaće utakmice (tako se naziva i jedan od gradskih kotara Dubrovnika)? 


9 Jedno kratko: South Park. Tko je ubio Kennyja? 


10 Dennis Rodman neki dan se družio s Kim Jong-unom i uživao u Sjevernoj Koreji, a pridružili su mu se i tri člana jednog košarkaškog tima. Kojeg?
 
Točne odgovore objavit ću u komentaru. Nadam se kako vam je bilo zabavno mozgati.

Jeste li dobili želju za igranjem kvizova ili ju posve izgubili?

Pozdravlja vas vaš dežurni šmokljo, 3.14 Čić

Nema komentara:

Objavi komentar