nedjelja, 24. ožujka 2013.

DIY: Proljetna čestitka

Volim čestitke. Bolje rečeno, volim ih izrađivati meni dragim osobama. Ovo je jedna od prvih koju sam radila - 3D origami čestitka s uzorkom hortenzije. Ova čestitka je univerzalna pa njome možete nekom čestitati rođendan, a možete vam poslužiti i za predstojeće uskršnje blagdane. Za izradu ove čestitke potrebno vam je pola sata do sat vremena, ovisno koliko cvjetića planirate izraditi. Lijepa stvar je što možete biti totalni amateri u izradi origamija i neće vam biti zahtjevno.

Za izraditi ovu čestitku potrebno vam je:

- minimalno 2 papira u boji (preporuka - dvostrani kolaž papir), jedan treba biti zeleni, a drugi u nekoj od boja u kojima možete vidjeti hortenziju u cvatu
- karton
- ljepilo za papir
- škare
- dvostrani selotejp

Izrada cvjetića:

Na slikama je bijela pozadina papira, a obojana prednja strana. Moja preporuka je da papir bude iste boje i s jedne i s druge strane.  

1. Podijelite papir i izrežite na jednake dijelove - najbolje 2,5 x 2,5 cm. Manje od toga će vam biti premaleno za rukovanje, a ako su vam dimenzije veće od 3 x 3 cm cvjetići će vam ispasti preveliki. Jednake dimenzije stranica su obavezne.




2. Okrenite papir na stražnju stranu i presavinite po svakoj dijagonali prema unutra, kao što je prikazano isprekidanom crvenom crtom na sl. 1. Prstima zaglačajte mjesto koje ste savili te vratite papir u originalni položaj.

3. Okrenite papir na prednju stranu. Ovaj put presavijate na polovici svake stranice opet prema unutra (isprekidana crvena crta na sl. 2.).

4. Papir vam je još uvijek na prednjoj strani. Zarotirajte ga za 90 stupnjeva i polagano skupljajte kako biste dobili oblik prikazan na sl. 3. U konačnici vaš papir treba izgledati kao na sl. 4. 



5. Presavinite list prema unutra kao što je prikazano isprekidanim crtama na sl. 4 te okrenite papir te ponovite postupak. Vaš papir sada izgleda kao na sl. 5. (naravno samo ovaj osnovni romb, sa strane su naglašeni i drugi dijelovi papira).

6. Pesavinite na pola donji trokut (svejedno na koju stranu) kao što je prikazano isprekidanom crtom na sl. 5. te zatim pažljivo rastvorite vaš cvjetić kao na sl. 6. te ga prstima lagano izravnajte kako bi ostao u tom položaju. 



7. Za jednu hortenziju napravite minimalno 16 cvjetića (može i desetak ako radite više raznobojnih hortenzija na istoj podlozi).

8. Uzmite škare i odrežite pola dijela kojeg ste presavili pod točkom 6 (ako odrežete više, cvjetić će vam se početi raspadati) kako biste lakše zalijepili za podlogu.

Evo kako su meni ispali cvjetići: (molim zanemarite tragičan izbor pozadine)





Izrada listova:

1. Podijelite zeleni list papira i izrežite tako da dobijete jednake dijelove dimenzija 8 x 8 cm (može i centimetar, dva više, ali ne smiju biti manji od ove dimenzije).

2. Papir vam je okrenut na poleđinu. Prvo presavinite po dijagonali prema unutra (isprekidana crta 1 na sl. 1) pa izravnajte, a onda tako da vam rubovi stranica leže na toj dijagonali (isprekidane crte 2 na sl. 1). Vaš papir sada izgleda kao na sl. 2. (Ako želite, možete se tu poslužiti dvostranim selotejpom. Cilj vam je zadržati ovaj oblik koji ste upravo postigli, a listovi ionako ostaju spljošteni i na njima nije da daju ikakvu dimenziju.)


3. Presavinite papir prema unutra prema isprekidanim crtama na sl. 2. tako da stranice opet se poklapaju sa središnjom dijagonalom. Sada ste dobili oblik kao na sl. 3.


4. Presavinite prema van prema crvenoj crti na sl. 3 i dobivate oblik kao na sl. 4.

5. Ponovno presavinite prema crvenoj crti na sl. 4. Tu vam savjetujem da se ponovno poslužite škarama kako bi vam kasnije bilo lakše, ali pazite da ne odrežete preblizu presavinutom dijelu, i(li) možete zalijepiti selotejpom da vam ne smeta i bolje se spljošti.

6. Za jednu hortenziju potrebna su vam minimalno tri lista. 

Lijepljenje na čestitku:

Ako imate dvostrani selotejp, preporučam da njime zalijepite listove na karton. U svakom slučaju prvo isplanirajte gdje ćete razmjestiti vaše listove koje cvjetići moraju djelomično pokrivati te njih prve lijepite. Zatim lagano nanesite ljepilo za papir na donju stranu cvjetića (na onaj presavijeni trokut iz točke 6) te ih polijepite. Pazite da vam ne budu preudaljeni, neki cvjetići bi trebali ići jedni preko drugih. U konačnici vaša bi čestitka trebala dobiti lijepu trodimenzijonalnu cvjetnu notu. Meni je lani ovih cvjetića ostalo u većim količinama pa smo ih čak lijepili i na uskršnja jaja.

Ovako su ispale moje čestitke:




Nadam se kako vam se ovaj projekt svidio te ako vam se da s ovim zamarati, javite kakvi su vaši rezultati. :)

Pozdrav,

Vaša 3. 14

1 komentar: