utorak, 5. veljače 2013.

Pašteta od šparoga i dimljene orade

Ok, jučer sam napisala kako me sunce mami van, mene i moj bicikl te da idem uživati bla, bla..i uživala sam dok nisam se sjurila i zapala biciklom u blato, do koljena, i to u finim, najdražim ikad zimskim tenisicama :facepalm:
Par metara me je dijelilo da ne završim u Savi (da, da, spustila sam se niz nasip, ne pitajte ništa) ili sva u blatu.

                                                                                        Izvor

Uglavnom jedno veselo iskustvo ( ja sva u blatu, pas u blatu, bicikl u blatu, drage tenisice u blatu i izvijena košara bicikla) koje me je naučilo da se do sunčanih i suhih dana klonim bicikla i nasipa ili pedaliram na Jarunu.
Zaboravila sam fotkati bicikl koji je bio neprepoznatljiv, jutros sam ga oprala u auto praonici, tenisice sam oprala suzama i nemam hrabrosti otići na balkon  i pogledati u kakvom su stanju sada, ali nisam zaboravila ( a vjerujem da neću ni skoro) poglede prolaznika dok sam se vraćala doma prekrivena blatom i biciklom koji svakim okretom kotača izbacuje blato na sve strane.
Tu ću stati jer opis pokušaja pranja bicikla u snijegu bi vam bio previše :D

Jedina dobra stvar od jučer je ova pašteta i nova knjiga koju sam krenula čitati.
Knjigu Zec jantarnih očiju koju je napisao Edmund De Waal, slavni umjetnik i keramičar koji kroz ovu knjigu u maniri biografskog i detektivskog romana prolazi prošlost satkanu od 5 naraštaja svoje nekoć slave obitelji uz 264 male japanske netsuke figurice.
Odlična knjiga, za svaku preporuku!  



                                                                                        Izvor


Pouka ovog mog  blebetanja je da se klonite bicikla i avanturizma svake vrste do pojave ljepših dana a uhvatite se neke dobre knjige do tada, a naravno i pustite mašti na volju u kuhinji ili jednostavno isprobate moj novi recept.

Pašteta je nastala kao plod moje mašte, uživam kombinirati različite namirnice, posebno one koje volim, a šparoge obožavam!
Već ih ima kupiti na tržnicama, 10 kn nekih pola kilograma, nisu ni mlade ni divlje, ali pristojne su, posebno za tu cijenu.

Ishod mog kemijanja u kuhinji je i više nego dobar, odlično sljubljeni okusi šparoga i dimljene orade osigurali su si mjesto na mom stolu, nadam se da će se i vama svidjeti :)


              
                                               PAŠTETA OD ŠPAROGA I DIMLJENE ORADE       


2 fileta dimljene orade (ukupno nekih 100gr)
400 gr šparoga
50 gr maslaca
100 gr krem sira
1 češanj češnjaka
sol
papar
kopar
( na slici je i mladi luk, ali sam se predomislila i nisam ga stavila)

Šparoge kuhati 10 min u kipućoj vodi, izvaditi ih, dobro ocijediti, vrhove i dio stabljike tgnječiti vilicom, dodati sitno nasjeckani češnjak i maslac i dobro izgnječiti vilicom, filetima odstraniti kožu, natrgati ih te dodati smjesi od šparoga, također gnječiti vilicom, dodati krem sir, sol i papar te prstohvat-dva sušenog kopra, dobro, sjedinit sastojke i poslužiti.

Ja sam ih poslužila uz tople pogačice s kimom.

P.S. na fotografiji je i mladi luk, ali njega sam naknadno izbacila iz recepta, jer mislim da bi se malo sudarao s češnjakom ali i teksturom paštete.



               



                                                                                                                    Dobar tek!
                                                                                                                 Mica Kuharica

Broj komentara: 5:

  1. Mica, posvoji me i hrani! :moli: :D

    OdgovoriIzbriši
  2. :rofl: a što ću ja dobiti zauzvrat? :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala na ideji, ja ovo napravio danas. :)
    Nije loše al mi se čini da nešto fali. Možda sam koristio krivi sir?
    Što je to krem sir? Ja kupio svježi sir i stavio toga... Čini mi se da sam se zajebunio? :)
    I koliko soli, papra i kopra? Prstohvat mi ne znači ništa. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tek sada vidim komentar :)

      Greška je u siru :D

      Krem sir koji sam ja koristila je ABC sir od Belja, znači sirevi a la Dukatela, Philadelphia itd..
      A prstohvat možemo preoblikovati u pola žličice, ali ipak sve ovisi o okusu :)

      Mica Kuharica

      Izbriši
    2. Proguglao sam "krem sir". I stvarno, izbacilo ABC namaz. Ajme da se toga bilo sjetit ranije. :))
      Sad imam opravdanje napravit opet. :P

      Izbriši