ponedjeljak, 11. veljače 2013.

Gluposti koje viđamo samo u filmovima i serijama, 1. dio

Zadnja tri filma i dva nastavka serija koje sam pogledala su me nagnali da napišem ovaj post. Ne znam zašto Hollywoodu toliko manjka kreativnosti pa uvijek iznova vuku neke scene koje nemaju ama baš nikakvog smisla. Od tinejdžerskih sapunica do znanstvenofantastičnih filmova, posve je svejedno, iste svemirske gluposti su konstantno tu. 

Koliko dugo možemo visiti s litice držeći se samo jednom rukom?

Čisto sumnjam da sam u stanju, držeći se objema rukama, visiti s litice/zgrade/vrha tornja/drvenog mosta duže od pola minute. Nema veze što u trenutcima kad nam život doslovno visi o koncu dobijemo nadnaravne snage i prkosimo zakonima fizike i duže no što je to moguće, svejedno sumnjam da moje obje ruke mogu držati ostatak tjelesne težine dovoljno dugo da netko naiđe i spasi me.

No filmskoserijski (u nastavku teksta FS) junaci su ipak posebna priča, oni ne samo da su u stanju visiti koliko god treba, mogu to odraditi i jednoručno. Od Harry Pottera, preko Castlea do StarTreka, ta scena je uvijek tu i glavni junaci ju uvijek prežive makar im netko gazio po prstima. 
Ajde, kažete, ako visiš svega pola minute možda stvarno i moguće je da vas netko spasi, pogotovo ako zna gdje ste i što se događa. No, to ipak nije sve. Počesto FS spasitelji su lakši od osobe koja visi, ali nekako su u stanju povući viseću osobu jednom rukom za jednu ruku (ali tek iz drugog pokušaja, u prvom pokušaju je ruka visećeg previše znojna). 

Video: Kate Beckett u stanju je čak dvije minute izdržati


CSI

Nebitno radi li se o originalnoj seriji ili spinoff-u, CSI franšiza zaslužuje dio za sebe. Ispočetka je čak bila i donekle zabavna i nisam se opterećivala sa milijun i jednom glupošću koju nam serviraju u baš svakoj epizodi, ali neke stvari su jednostavno neprobavljive.
Ekipa iz Miamija je uspjela naći čahuru metka u po' pustinje. Druga pak je preko parcijalnog otiska prsta, koji se ne nalazi u njihovoj bazi, skužila da ubojica puši ultraskupe ilegalne cigare iz Kube. Naravno, ako ste forenzičar u Americi morate napamet znati sve kemijske sastave ičega ikad proizvedenoga, pa tako su i oni to samo izvalili. Jednom su ulovili ubojicu tako što su na tijelu žrtve našli samo jedno crveno vlakno. To vlakno, pogađate, potječe iz tepiha kojeg proizvodi samo jedna tvornica na drugom kraju SADa. Ne bi oni bili superforenzičari da nemaju kompjutersku bazu podataka s točnim sastavom svih vlakana iz svih svjetskih tepiha. I naravno, našao se baš jedan nevađanski baksuz koji je kupio takav tepih i baš pomoću tog tepiha se odlučio otarasiti trupla.


 Video: Stoj! Vrati se za jednu sliku! Zumiraj, povećaj!

No ono najgore po meni nisu ni vlakna, ni te presmiješne baze podataka kojima raspolažu već to što su u stanju povećati ama baš svaku sliku, ma koliko loše uslikana ona bila, sasvim dovoljno da u refleksiji kapljice vode vide nečiju osobnu iskaznicu sa sasvim čitko ispisanim podatcima.

Tko to deklamira Mirandina prava?

Gledajući FS čudesa znamo kako policajci obavezno moraju upoznati uhićenike s pravima, inače džaba su im stavljali lisice. No jesu li policajci jedini kojima je dana takva mogućnost? Ovo me već jako dugo muči pa ću citirati dio jednog svog posta s jednog foruma. 

SAD, ako je suditi po serijama i filmovima, ima jako zeznut sustav po kriminalce. Policajci, odvjetnici, forenzičari, tužitelji, sudci, privatni detektivi, lovci na glave, osiguravajuće kuće, nezavisna inicijativa građana, mediji (vidovnjaci, ne radio, tv i sl.), cura koja priča s duhovima, svećenici, cirkusanti, striptizete i tako dalje, i tako bliže, svi oni uredno istražuju zločine i bivaju obavješteni pravovremeno u bilo kojem trenutku. Nema veze kakav ti je opis posla, uvijek možeš izdeklamirati Mirandina prava. I sigurno ćeš otpratiti nesretnika koji se ogriješio o zakon sve do ćelije.

Otkad postoji gore i dolje u svemiru?

Da, može sad svako reći: "Ali u pitanju je fikcija!" No i dalje zapanjuje činjenica kako nema tog svemirskog SF FSa u kojem dvije letjelice koje se susretnu u svemiru su drukčije okrenute. Ukratko, uvijek im je gore i dolje zajedničko. Ok, moguće kako ovim idu na ruku gledateljima te je u pitanju nekakva režiserska finta koju ja jednostavno ne kužim, ali me svejedno svaki put iznova zaskoči.


Teroristi su zapravo uredni ljudi koji bombe rade po ps-u

Zamislite da ste terorist (ok, znam, nije ovo baš lako zamisliti, ni sama nikad ne bih mogla biti). Sad iskreno, ako vam je cilj napraviti veliki nered i ubiti ili uništiti što više toga biste li se bahatili policiji i lijepo im dojavili točnu lokaciju bombe? Štoviše, biste li im na bombi ostavili i gigantski tajmer na kućištu da znaju točno koliko vremena imaju da zaustave eksploziju? Biste li ju sastavili i tako da imaju crvenu, plavu i zelenu žicu ne bi li im bilo lakše?

I što uopće radi ta jedinica zadužena za razmontiravanje eksplozivnih naprava kad dođe na mjesto  koje ste im već fino na vrijeme dojavili da uspiju potrošiti baš sve preostalo vrijeme i moraju rezati žicu u zadnjoj sekundi? Zamislite se u poziciji tog čovjeka. Dođete na svoje radno mjesto, bacite pogled, vidite imate još pola sata i što onda? Odete popiti kavu jer vas plaćaju po satu?

Ne, meni ova sveprisutna scena nikako nije jasna. Kad bih radila bombu ne bih olakšavala posao policiji. Vrijedi i obrat. Ako ju već moram razmontirati, neću se osjećati manje kul ako sam to učinila dobrih 47 minuta prerano.

Video: Plava ili crvena? Meni sve izgledaju žuto :/


U idućem dijelu očekuje vas novi pregršt FS gluposti. Do tada pozdrav!

3.14 Čić


Nema komentara:

Objavi komentar