Nemam komentara.
Pogled kroz prozor jutros me je opet bacio u očaj i nema smisla da kopipejstam svoj prethodni post jer samo kukam i naričem zbog snijega.
Danas me čeka jedno druženje kojem se veselim i isprobavanje novog recepta, pa nije sve tako bijelo, mislim crno, a i nada da će jednom morati osvanuti dan kada ću moći na dvorištu ritualno zapaliti jakne, kapute,šalove i rukavice opet tinja.
TER IS HOP VI MAST TRAST HER!
I naravno, dobrom muzikom protiv snijega!
A što se tiče današnjeg recepta, on je klasika - Quiche sa brokulom i tikvicama.
Quiche je tipično francusko jelo, to je slana pita s nadjevom od jaja i sira, slanine i povrća.
Mnoge su varijacije na temu, od raznih sireva do raznih vrsta povrća, ja se također uvijek držim istog recepta za tijesto a nadjev kombiniram po želji i onome što imam u hladnjaku i nikad nije isti.
Ipak, najdraži mi je quiche s porilukom ili sa špinatom. :)
Ovaj put sam kombinirala brokulu i tikvicu, a quiche je savršen jer može se poslužiti za doručak, ručak ili večeru, prija i kad je topao i kad je hladan, jednostavne je pripreme i najvažnije - osvaja sve na prvi zalogaj.
Sastojci:
Tijesto :
200 gr brašna
100 gr maslaca
1 jaje
1/2 žličice soli
nekoliko žlica vode
U zdjelu prosijati brašno, dodati sol i promiješati sastojke, a zatim prstima utrljati komadiće maslaca u brašno.U zasebnoj zdjelici istući jaje i dodati ga u smjesu te sve zajedno izraditi lopaticom.
Po potrebi dodati par žlica vode, razraditi tijesto te ga umotati u prozirnu foliju i ostaviti da miruje u hladnjaku oko 30 minuta.
Tijesto razvaljati, kalup premazati maslacem te ga obložiti tijestom. Tijesto prekriti papirom za pečenje, opteretiti ga zrnima riže ili graha i staviti peći oko 15 minuta na 180 stupnjeva.
Odstranite rižu i papir te tijesto vratiti u pećnicu na par minuta da dobije lijepu boju.
Nadjev:
250 gr brokule
1 tikvica
1 glavica ljubičastog luka
1 režanj češnjaka
3 jaja
50-100 gr slanine
200 ml slatkog vrhnja
200 gr svježeg kravljeg sira
100 gr kiselog vrhnja
malo naribanog parmezana
sol, papar, muškatni oraščić
Brokulu kuhati 3 minute u kipućoj posoljenoj vodi pa ocijediti.
Na maslinovom ulju popržiti nasjeckani luk i češnjak, dodati slaninu i tikvicu nasjeckane na kockice i dinstati dok komadići tikvice ne omekšaju.
Jaja lagano istući, primiješati im sir, kiselo vrhnje i slatko vrhnje,sol i papar.
U tu smjesu umiješati tikvice s lukom i slaninom te brokulu, malo naribanog parmezana, naribati malo muškatnog oraščića i začiniti još po potrebi.
Nadjev rasporediti po pečenom tijestu i peći još 25 minuta na 180 stupnjeva.
DOBAR TEK!
Mica Kuharica
Nema komentara:
Objavi komentar