utorak, 23. travnja 2013.

Kruh s palentom i ovčjim sirom

Obožavam peći kruh.
Doživljavam to kao ritual kojem se posvećujem bar 2 puta tjedno i uživam u svakoj sekundi nastajanja toplog, mirisnog čuda, od mrvljenja kvasca, mješenja,  pa do nestrpljivog virenja u pećnicu i nježnog umatanja u najljepšu kuhinjsku krpu..
Ništa u kuhinji i kuhanju ne tretiram s tolikom nježnošću i posebnom pažljivošću kao tu malu toplu štrucu.





Rijetko kupujem kruh, nažalost većina ih je puna aditiva i nemaju ništa osim lijepog izgleda, niti ukusa niti mirisa, a ja volim znati što jedem (jedini kruh koji priznajem je iz zagrebačke pekarnice Stil, punozrnati kruh), volim taj proces pečenja, volim kombinirati različite vrste brašna, dodavati raznovrsne začine,sjemenke,orašaste plodove, sireve, povrće, voće, suho voće itd, rezultat me rijetko kada razočara, s toplim, domaćim kruhom ne možete nikad promašiti.

Recept koji danas dijelim s vama je jedan od mojih najdražih recepata za kruh, moj dodatak koji ga je učinio baš posebnim je naribani tvrdi ovčji sir, naravno, kruh možete napraviti i bez sira, biti će jednako fin i ukusan, ali upravo ta aroma sira ga čini posebnim.
Također, kruh bez problema može stajati i do par dana umotan u pamučnu krpu, zadržati će svježinu i aromu.

Divan je i za nadjevanje, ja sam ga prošli tjedan nadjenula teletinom koja se marinirala 2 dana (mladi luk, sušeni vrganji i rajčice, peperoncini, cvijet soli, papar i maslinovo ulje), zatim prepržena na roštilj tavi s svake strane po 10 minuta te uvaljana u naribani ovčji sir. 
Tijesto za kruh sam razvaljala, posula ga sa još malo sira i umotala teletinu u njega te ga pekla oko 30 minuta na 180 stupnjeva.
Krasno jelo, posebno ako želite oduševiti goste  a ne iziskuje puno truda :)




I sada, recept za kruh.


Sastojci:

300 grama srednje kuhane palente
440 grama pšeničnog brašna
1 vrećica suhog kvasca
2 dl tople vode
2 žličice soli
3 žlice maslinovog ulja
2 žlice naribanog ovčjeg sira


+ 1 jaje za premazivanje i sjemenke suncokreta za posipanje

Skuhati palentu i ohladiti.
Razmutiti kvasac u vodi.
Prosijano brašno pomiješati sa soli i maslinovim uljem, dodati mu razmrvljenu palentu i kvasac.
Zamijesiti tijesto i ostaviti ga pokrivenog da se diže 45 minuta.
Tijesto premijesiti te ga ostaviti da miruje još 15 minuta.
Oblikovati štrucu ili više manjih štruca (moja preporuka), premazati jajetom razmućenim s malo vode te posutu sjemenkama suncokreta, pokriti krpom te ostaviti da miruje još 15 minuta.
Peći na 180 stupnjeva oko 30 minuta.






                                                                                   Dobar tek!
                                                                                Mica Kuharica

3 komentara:

  1. mmmmm ludilo izgleda! ja dobila aparat za kruh i zadnjih pola godine barem dva puta tjedno pečem kruh. :) gade mi se pekare!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja isto prezirem pekare, rijetko ulazim u njih!
    A kruh fakat nije teško napraviti, a miris i okus toplog kruha su neprocijnjivi :)

    Mica

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda jaaaako fino. Voljela bih peći češće kruh doma, ali nažalost ne stignem. Kupila bih aparat za kruh samo kad bih ga imala gdje staviti.

    OdgovoriIzbriši