Pogled kroz prozor me tjera u plač, ovo proljeće je izdajica svih proljeća, ovo proljeće je proljeće koje želim zaboraviti što prije.
Naravno, kad i ako se snijeg otopi.
Ipak, nešto ga čini podnošljivijim, cvijeće!
Tržnice i cvjećarne je preplavilo cvijeće i ja sam već na slatkim mukama koje izabrati, tulipane ili narcise ili možda zumbule i drenovac ili...pa zato najčešće napunim sve raspoložive vaze u kući, da se ne zamaram i ne tugujem. :D
Nakon što ispratim Uskrs, počinjem s sadnjom cvijeća na balkonu, sve proljetnice će biti moje :D
Jučer sam prvi puta ovog proljeća, na Cvjetnicu, ubrala cvijeće, slatke, male ljubičice, dojam mi je pokvario a tko drugi nego snijeg pod čijim sam ga okriljem i brala..
Svejedno, preslatke su :)
Jučer sam na brzinu morala i ispeći nešto slatko svojoj goroj polovici, jer gospodin ne priznaje čokolade i ostalu slatku konfeteriju pod desert :rolleyes: ,i onda me pitaju što pečem toliko kolača! :D
Uglavnom, to su bile košarice punjene kremom od vanilije i badema te bananama!
Vrlo jednostavan i brz recept, kad ste u stisci s vremenom, i sastojci za njega su uglavnom uvijek dostupni u svakoj kuhinji ( ja uvijek imam bar jedan paket smrznutog lisnatog tijesta u zamrzivaču, upravo zbog ovakvih izvanrednih situacija, a lisnato je odlično i za slatka i za slana punjenja).
KOŠARICE OD LISNATOG TIJESTA PUNJENE VANILIJA/BADEM KREMOM I BANANAMA
Podloga
- 1/2 paketa lisnatog tijesta (250gr)
Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini, izrezivati krugove i njima obložiti kalupiće koje ste prije premazali s tankim slojem maslaca.
Dno izbosti vilicom, prekriti s komadićem papira za pečenje te staviti nekoliko zrna graha kako se tijesto tijekom pečanja ne bi dizalo.
Košarice pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta.
Krema
Za kremu od badema:
- 70 gr maslaca
- 40 gr šećera
- 2 žumanjka
- 70 gr mljevenih badema
- 1 žlica amaretta
Maslac izraditi s šećerom, kad smjesa postane kremasta lagano umiješati žumanjke i amaretto te na kraju kuhačom umiješati bademe.
Ovu smjesu ćete dodati slastičarskoj kremi.
Slastičarska krema:
- 1/2 litre mlijeka
- 100 gr šećera
- 1 žumanjak
- 1 mahuna vanilije
- 50 gr gustina
- sok 1 limuna
Na laganoj vatri zakuhati mlijeko, dodati mu polovicu šećera i ostrugane sjemenke vanilije.
U drugoj posudi izraditi žumanjke s preostalim šećerom, kad smjesa postane pjenasta dodajte joj 4-5 žlica vrućeg mlijeka, gustin te dobro promješajte.
Smjesu dodajte ostatku mlijeka i kuhajte na lahanoj vatri par minuta dok ne zakuha.
Maknite s vatre i umiješajte limunov sok.
Ovoj kremi dodajte kremu od badema i dobro ih miješajući sjedinite.
Narežite 2-3 banane na kolutove i poškropite ih limunovim sokom.
Košarice punite s malo kreme, na koju posložite par kolutića banana, prelijte ostatkom kreme i ukrasite bananama i dodacima po želji.
Možete ih ukrasiti i tučenim slatkim vrhnjem.
Vaša Mica Kuharica
Nema komentara:
Objavi komentar