Ne ljutite se na mene, bilo je ljeto ( da, BILO, drago mi je govoriti o njemu kao o prošlom svršenom vremenu jer sam zbog onih nepodnošljivih vrućina bila na korak od samozapaljenja), a uglavnom nisam ni bila doma, tj. u Zagrebu.
Vratila sam se prije desetak dana i tek danas prvi put upalila pećnicu, iskreno godila mi je pauza od kuhanja, mamina hrana i dobri restorani, dok dostave baš i ne.
Nažalost, mislim da Zagreb ima očajno lošu ponudu kućne dostave hrane koja se uglavnom temeljie na enormnim količinama vegete, vrhnja za kuhanje i fosilno starog ulja, toliko starog da sam par puta imala dojam da potiče još iz vremena Tonija Cetinskog prije nego li je obavio dramadtičnu liposukciju pomoću koje je izgubio nevjerojatna 4 (slovima - ČETIRI) kilograma!
E da, otrovala sam se i hranom u Banja Luci i skoro pa tjedan dana sam se oporavljala, ali sama sam si kriva, trebalo mi je biti jasno da neće završiti dobro s obzirom da je konobar ostavljao dojam drvosječe pod sedativima koji će svaki čas ispod šanka izvući motornu pilu i napraviti masakr. Nažalost, masakr smo i dobili na tanjurima, a na tv-u iznad tog šanka vrtio se neki bizarni, lokalni music program, prava riznica trasha koja vjerojatno treba skrenuti pažnju gostiju s tanjura.
I upalilo im je, narednih dana između pauza povraćanja, ova mi pjesma nije izlazila iz glave :
Uglavnom, preživjela sam i sada se lagano vraćam kuhinji. Inače ovo doba godine mi je najdraže za kuhanje, kasno ljeto je najbogatije voćem i povrćem, pa je prava muka otići na plac i izabrati samo par namirnica za ručak ili kolač.
Ovaj put je izbor pao na mekane, zrele šljive i jednu krasnu tortu.
Prhko tijesto, šljive, cimet, lješnjaci... mirisna pozivnica za jedan komad kasnog ljeta na tanjuru.
TORTA OD ŠLJIVA
Sastojci:
Tijesto:
250gr brašna
75gr šećera
prstohvat soli
1 jaje
125 gr maslaca
Od navedenih sastojaka zamijesiti čvrsto prhko tijesto i ostaviti ga zamotanog u foliju oko 1h na hladnom mjestu.
Nadjev:
700gr šljiva
3 žumanjka
75gr šećera
žličica cimeta u prahu
naribana korica 1 limuna
100gr lješnjaka
2 žlice mlijeka
Šljive operite, izvadite koštice i nasjeckajte na komadiće.
Tucite 2 žumanjka s šećerom, limunovom koricom i cimetom dok se šećer gotovo sasvim ne rastopi.
Šljive ocijedite na cjediljci i umiješajte ih u kremu od jaja.
Lješnjake prepržite u tavi te ih grubo sameljite.
Okrugli kalup od 26cm premažite maslacem.
Tijesto podijelite na 2 jednaka dijela, jedan dio razvaljte u obliku kalupa i položite ga na dno kalupa, a od drugog dijela tijesta oblikujte obruč tj rub kalupa.
Ostatak tijesta još jednom razvaljajte i izrežite na tanke trake.
Lješnjake po dnu podloge od tijesta te zatim napunite smjesom od šljiva i poravnajte.
Izrezane trakice od tijesta položite u po nadjevu u obliku rešetki, te ih premažite smjesom od jednog jajeta i dvije žlice mlijeka.
Tortu pecite na 190 stupnjeva oko 40-45 minuta.
Dobar tek,
Mica Kuharica
Nažalost, mislim da Zagreb ima očajno lošu ponudu kućne dostave hrane koja se uglavnom temeljie na enormnim količinama vegete, vrhnja za kuhanje i fosilno starog ulja, toliko starog da sam par puta imala dojam da potiče još iz vremena Tonija Cetinskog prije nego li je obavio dramadtičnu liposukciju pomoću koje je izgubio nevjerojatna 4 (slovima - ČETIRI) kilograma!
E da, otrovala sam se i hranom u Banja Luci i skoro pa tjedan dana sam se oporavljala, ali sama sam si kriva, trebalo mi je biti jasno da neće završiti dobro s obzirom da je konobar ostavljao dojam drvosječe pod sedativima koji će svaki čas ispod šanka izvući motornu pilu i napraviti masakr. Nažalost, masakr smo i dobili na tanjurima, a na tv-u iznad tog šanka vrtio se neki bizarni, lokalni music program, prava riznica trasha koja vjerojatno treba skrenuti pažnju gostiju s tanjura.
I upalilo im je, narednih dana između pauza povraćanja, ova mi pjesma nije izlazila iz glave :
Uglavnom, preživjela sam i sada se lagano vraćam kuhinji. Inače ovo doba godine mi je najdraže za kuhanje, kasno ljeto je najbogatije voćem i povrćem, pa je prava muka otići na plac i izabrati samo par namirnica za ručak ili kolač.
Ovaj put je izbor pao na mekane, zrele šljive i jednu krasnu tortu.
Prhko tijesto, šljive, cimet, lješnjaci... mirisna pozivnica za jedan komad kasnog ljeta na tanjuru.
TORTA OD ŠLJIVA
Sastojci:
Tijesto:
250gr brašna
75gr šećera
prstohvat soli
1 jaje
125 gr maslaca
Od navedenih sastojaka zamijesiti čvrsto prhko tijesto i ostaviti ga zamotanog u foliju oko 1h na hladnom mjestu.
Nadjev:
700gr šljiva
3 žumanjka
75gr šećera
žličica cimeta u prahu
naribana korica 1 limuna
100gr lješnjaka
2 žlice mlijeka
Šljive operite, izvadite koštice i nasjeckajte na komadiće.
Tucite 2 žumanjka s šećerom, limunovom koricom i cimetom dok se šećer gotovo sasvim ne rastopi.
Šljive ocijedite na cjediljci i umiješajte ih u kremu od jaja.
Lješnjake prepržite u tavi te ih grubo sameljite.
Okrugli kalup od 26cm premažite maslacem.
Tijesto podijelite na 2 jednaka dijela, jedan dio razvaljte u obliku kalupa i položite ga na dno kalupa, a od drugog dijela tijesta oblikujte obruč tj rub kalupa.
Ostatak tijesta još jednom razvaljajte i izrežite na tanke trake.
Lješnjake po dnu podloge od tijesta te zatim napunite smjesom od šljiva i poravnajte.
Izrezane trakice od tijesta položite u po nadjevu u obliku rešetki, te ih premažite smjesom od jednog jajeta i dvije žlice mlijeka.
Tortu pecite na 190 stupnjeva oko 40-45 minuta.
Dobar tek,
Mica Kuharica