utorak, 17. lipnja 2014.

Pogača sa nadjevom od motara

Danas sa vama dijelim recept za jednu zaista krasnu pogaču, to je pogača sa nadjevom od motara, tunjevine, feta sira, blitve...
Ovo je pogača sa okusom mora :)


 
 
Prošli tjedan sam dobila na dar od susjeda sa mora jedan krasan svežanj lavande, motara, ružmarina, lovora i jedva sam čekala iskoristiti obožavani motar.             
 
       
Za vas koji niste upoznati sa ovom delicijom koja radi čuda u kuhinji, to je biljka koja raste na moru, na samoj obali, poznata još pod nazivom petrovac, za branje je najbolja mlada, tj. listovi se beru krajem svibnja i u lipnju, izuzetno je aromatičnog i slanog      okusa.                                                                                                                               
 
  
                             Izvor
 
Ja ju u kuhinji koristim na sve moguće načine, odlična je uz krumpir kao prilog ribi, u salatama, u varivima, u rižotima, umacima za tjesteninu,  možete ga ukiseliti sa octom pa uživati u njemu ostatak godine, samo par listića ovog morskog čuda učinit će          sendvič, fritaju ili omlet delicijom.                                                                                  
Možete ga koristiti svježeg ako volite jak i aromatičan okus, ali možete ga i prokuhati par minuta u nesoljenoj vodi kako bi ublažili aromu i slanoću, ja danas radim pesto od motara, pa ću dio motara prokuhati a dio dodati svježeg.                                               
Motar je zaista morsko čudo.                                                                                         
 
 
A sada recept za ovu divnu pogaču!
 
 
POGAČA SA NADJEVOM OD MOTARA
 
 
 
 
 
Sastojci za tijesto :
 
800gr brašna (400gr glatkog + 400gr oštrog)
20 gr svježeg kvasca
300-400 ml mlake vode
2 žličice soli
1 žličica šećera
6 žlica maslinovog ulja
 
Kvasac rastopiti u vodi i ostaviti da malo nabubri, ostale sastojke promiješati, dodavati kvasac sa vodom i zamijesiti glatko tijesto, tijesto mijesite bar 10 minuta, dok               ne  dobijete fino, glatko tijesto, pokriti ga i ostaviti na toplom oko 1h da se diže.          
 
Sastojci za nadjev :
 
300 gr blitve
100 gr motara
1 velika konzerva tunjevine u maslinovom ulju (160gr)
150 gr feta sira
šaka sušenih rajčica
4 mlada luka
cvijet soli
papar
maslinovo ulje
 
Skuhati blitvu i narezati ju, na maslinovom ulju popržiti narezani mladi luk, dodati listiće motara i dinstati 10-15 minuta. Tijesto podjeliti na dva jednaka dijela i jedan dio razvaljati i posložiti u posudu premazanu maslinovim uljem, izbockati tijesto vilicom, te po tijestu rasporediti komadiće blitve, preko blitve posložiti nadjev od motara i mladog luka, zatim posložiti komade tunjevine i preko tunjevine komadiće feta sira te komadiće sušene rajčice, dodati cvijet soli ( paziti sa količnom jer su motar i feta sir slani), papar te pokapati sa maslinovim uljem.
 
 
 
 
Prekriti drugim dijelom razvaljanog tijesta, premazati maslinovim uljem i malo izbockati vilicom površinu pogače,  te staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 30 minuta, dok ne poprimi finu zlatnu boju.
 
Odlična je i kao topla i kao hladna.
 
Još vam nedostaje čaša dobrog crnog vina i gozba može početi.
 
 
 
 
Dobar tek!
Mica Kuharica
 
 
Recept sam preuzela sa stranice   Kuhari.com
 
 
 
 
 
 
 
 

četvrtak, 12. lipnja 2014.

Zverkine kronike, vol. 10

Ronald Braus novi je čovjek: Zbog sata se osjećam poput 
muškarčine - LINK

Moram priznati da im reklame postaju sve bolje te da će uskoro vrlo vjerojatno nadmašiti one Top Shop TV prodaje. Nadam se da će 13. lipnja objaviti reakciju Ronaldovih roditelja na njegov novi sat. Damn! Nisam bila ovako uzbuđena od iščekivanja odgovora na prošnju Tonijeve Dude.

I Ecija Ojdanić ima novi sat - LINK

I Uršula Tolj - LINK



Navijački proizvodi - best of

Epoizoda: Ćiro i navijački sat - LINK

Ćiro će biti iskreno tužan ako vidi ijednog navijača reprezentacije bez Brenatt sata. Ne želim da Ćiro bude iskreno tužan. Idem po sat. Bok.


Navijački gemišt


Odakle im pravo da određuju postotak vina u nečijem gemištu? 




Navijački kiseli kupus


Već vidim kako atraktivne hostese dijele navijački kiseli kupus na tanjurićima tijekom gledanja tekme po kafićima.  


 Navijačka metla



Pao vam je navijački kupus na pod? Ne očajavajte! Pometite ga navijačkom metlom.


Navijačka vjenčanica - LINK



Udajete se, a ne znate kako biste istovremeno pokazale patriotizam i seksipil? Evo rješenja!



- Zverka






Brza nepečena torta

Odurno je vruće.
Odurno.
Ja ne živim, ja preživljavam, kuham samo rano ujutro, tj od 6h ili kasno navečer dok me sitnicee poput okretanja ribe na tavi  od 5minuta kao jučer npr,  potpuno izbezume i dolazim k sebi sat vremena od tog neviđenog napora.


                                                                             Izvor

Klimu ne palim, pokušavam izdržati koliko mogu sa prirodnim rashlađivanjem kuće jer me klima smeta, ali mislim da ću je danas morati uključiti jer ova vrućina mi je pomutila i ono malo razuma, jer ne vidim opravdanje tomu što sam jučer stavljajući rublje sušiti došla na brilijantnu ideju da obučem mokri grudnjak i takva perem pod.
Što je sljedeće, mokre gaće?

                                                                         Izvor

E da, posljedice djelovanja vrućine vide se i na ovoj torti, bilo je rano jutro i vruće i ja sam pogrešno posložila kreme, onu najmekšu sa čokoladom sam stavila kao prvu a najtvrđu od kokosa kao posljednju, tako da znate da je redoslijed pogrešan ( na mojoj slici) te da napravite obrnuto, napišem točno u receptu.



Upravo zato sam se odlučila napraviti ovu brzinsku tortu bez uključivanja paklene pećnice, iskreno mene nije oduševio, jer ja ne volim takav tip kolača, ali mog muža jeste, jer on voli kremaste , polugotove kolače, tako ako ste poput njega ili trebate pravu veliku tortu za neku prigodu, ali brzinsku, onda je ovo recept za vas.

Recept sam dobila od jedne prijateljice i prenosim ga u cijelosti s tim da sam ja umjesto pudinga radila klasičnu kuhanu kremu od vanilije, jer ne koristim puding praškove.



BRZA NEPEČENA TORTA


Sastojci:

1.5 l mlijeka
4 pudinga od vanilije
150 gr šećera
250 gr maslaca
150 gr mljevenog keksa (Plazma keks)
100 gr kokosovog brašna
100 gr čokolade
150-200 gr piškota
200 ml skuhane instant kave
200 ml slatkog vrhnja


Priprema:

U 1.5 litri mlijeka skuhati puding sa šećerom.
U mlak puding dodati omekšali maslac i dobro izmiješati  ( to radite tako da komade maslaca samo ubacite u topao puding i miješate dok se ne otopi i dobro ne sjedini) .
Puding zatim ohladiti i podijeliti na 3 jednaka dijela i u prvi dodati kokos, u drugi mljeveni keks a u treći otopljenu čokoladu.
Jednu stranu piškota namakati u kavu i posložiti po dnu kalupa za torte (28cm) , preko piškota posložiti kremu sa kokosom, na nju kremu od keksa i na nju kremu sa čokoladom, istući vrhnje za šlag i premazati tortu.
Dobro ohladiti prije posluživanja.


Ako ne želite koristiti puding kao ja, onda napravite klasičnu kuhanu kremu od vanilije, donosim vam svoj recept :


8 žumanjaka
240 gr šećera
80 gr škrobnog brašna
1 litra mlijeka
1 štapića vanilije
400 ml slatkog vrhnja
 

Polovicu šećera pomiješati s škrobnim brašnom, žumanjcima i četvrtinom mlijeka.
Ostatak mlijeka staviti da zakuha s ostatkom šećera i štapićem vanilije.
Kad zakuha umiješati smjesu od žumanjaka, brašna i mijeka i mješajući kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne.

Ohlađenoj kremi dodati 200ml tučenog slatkog vrhnja te dobro izmiksati.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dobar tek!
 
 
Mica Kuharica