Ovo je pogača sa okusom mora :)
Prošli tjedan sam dobila na dar od susjeda sa mora jedan krasan svežanj lavande, motara, ružmarina, lovora i jedva sam čekala iskoristiti obožavani motar.
Za vas koji niste upoznati sa ovom delicijom koja radi čuda u kuhinji, to je biljka koja raste na moru, na samoj obali, poznata još pod nazivom petrovac, za branje je najbolja mlada, tj. listovi se beru krajem svibnja i u lipnju, izuzetno je aromatičnog i slanog okusa.
Ja ju u kuhinji koristim na sve moguće načine, odlična je uz krumpir kao prilog ribi, u salatama, u varivima, u rižotima, umacima za tjesteninu, možete ga ukiseliti sa octom pa uživati u njemu ostatak godine, samo par listića ovog morskog čuda učinit će sendvič, fritaju ili omlet delicijom.
Možete ga koristiti svježeg ako volite jak i aromatičan okus, ali možete ga i prokuhati par minuta u nesoljenoj vodi kako bi ublažili aromu i slanoću, ja danas radim pesto od motara, pa ću dio motara prokuhati a dio dodati svježeg.
Motar je zaista morsko čudo.
A sada recept za ovu divnu pogaču!
POGAČA SA NADJEVOM OD MOTARA
Sastojci za tijesto :
800gr brašna (400gr glatkog + 400gr oštrog)
20 gr svježeg kvasca
300-400 ml mlake vode
2 žličice soli
1 žličica šećera
6 žlica maslinovog ulja
Kvasac rastopiti u vodi i ostaviti da malo nabubri, ostale sastojke promiješati, dodavati kvasac sa vodom i zamijesiti glatko tijesto, tijesto mijesite bar 10 minuta, dok ne dobijete fino, glatko tijesto, pokriti ga i ostaviti na toplom oko 1h da se diže.
Sastojci za nadjev :
300 gr blitve
100 gr motara
1 velika konzerva tunjevine u maslinovom ulju (160gr)
150 gr feta sira
šaka sušenih rajčica
4 mlada luka
cvijet soli
papar
maslinovo ulje
Skuhati blitvu i narezati ju, na maslinovom ulju popržiti narezani mladi luk, dodati listiće motara i dinstati 10-15 minuta. Tijesto podjeliti na dva jednaka dijela i jedan dio razvaljati i posložiti u posudu premazanu maslinovim uljem, izbockati tijesto vilicom, te po tijestu rasporediti komadiće blitve, preko blitve posložiti nadjev od motara i mladog luka, zatim posložiti komade tunjevine i preko tunjevine komadiće feta sira te komadiće sušene rajčice, dodati cvijet soli ( paziti sa količnom jer su motar i feta sir slani), papar te pokapati sa maslinovim uljem.
Prekriti drugim dijelom razvaljanog tijesta, premazati maslinovim uljem i malo izbockati vilicom površinu pogače, te staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 30 minuta, dok ne poprimi finu zlatnu boju.
Odlična je i kao topla i kao hladna.
Još vam nedostaje čaša dobrog crnog vina i gozba može početi.
Dobar tek!
Mica Kuharica
Recept sam preuzela sa stranice Kuhari.com