petak, 5. travnja 2013.

Zašto je knjiga "Pedeset nijansi sive" štetna za muško-ženske odnose

Dugo sam odolijevala i odlučno sam odbijala pročitati ovu knjigu, no na kraju sam ipak popustila kad sam dobila sva tri nastavka u pdf formatu i kupila moj obožavani Kindle.

Iako je knjiga totalno treši, ne mogu je ispustiti iz ruku jer me silno zanima kako će sve na kraju završiti za Christiana Greya i Anastasiu Steele, a trenutno sam prešla polovicu druge knjige iz te megapopularne trilogije. Ono što sam shvatila još kad sam čitala prvu knjigu je da je ova knjiga štetna po ona osjetljivija i labilnija ženska srca i da ima negativan utjecaj na percepciju muško-ženskih odnosa i žensku emancipaciju. Koje zablude knjiga podržava, a štetne su, donosim u nastavku teksta.

1. Normalno je da se zaljubiš u nekoga već nakon nekoliko dana i zaklinješ mu se na vječnu ljubav.


2. Posesivnost i bolesna ljubomora je "oh-tako-sexy" i romantična, jer je on "oh-tako-zgodan".

3. Ako vas frajer prati i želi kontrolirati svaki vaš korak, to je zapravo znak da vas voli.

4. Sasvim je normalno i uobičajeno doživjeti orgazam pri prvom seksualnom odnosu, iako ste dotad bile virgo intacta, a potom i u svakom nakon njega. Samo je dovoljno da frajer kaže vaše ime i gotovo - to vas rastopi brže nego sunce Milka čokoladu. Uobičajeno je i seksati se barem 3 puta dnevno, inače se ne volite iskreno. Također je normalno da ga pritom ne smijete dodirivati.


5. Ozbiljni psihički poremećaji uopće nisu problem, dovoljno je samo da ga dovoljno volite, budete strpljive i snaga vaše ljubavi će ga magično izliječiti.

6. Iako ste potpuno neiskusni u seksualnim odnosima, posve je normalno i uobičajeno da već u prvih nekoliko seksualnih odnosa počnete sa sado-mazo seksom, da vas frajer istuče po dupetu rukom i remenom jer ste bila "zločesta curica", veže vas za krevet i da mu glumite robinju, odnosno "potčinjenu". On to voli i ako ga zaista volite, morate mu udovoljiti u svemu, iako vas od pomisli na to hvata jeza i ne želite to raditi. To nije nasilje, ma ne...on je takav zbog teškog djetinjstva i mora mu se tolerirati ako želite da ga snaga vaše ljubavi izliječi.


7. Posve je normalno i da vam zabrani sve što mu se ne svidi. On vas ipak tako jako voli i samo želi da budete sigurni. Ako to znači da vas mora pratiti preko signala mobitela, provaljivanja u vaš mail inbox, skupljanja podataka za dosje o vama, pa što? On je samo tako temeljit, organiziran i voli kontrolu, jer je ozbiljan poslovni čovjek.

8. Također je sasvim uobičajeno da nedjeljom naručuje ginekologicu u svoj stan, da vas pregleda i prepiše vam kontracepciju jer "on ne voli kondome" i da je opsjednut time što, koliko i kada jedete.



9. Ako mu je najbolja prijateljica žena srednjih godina koja ga je zavela dok je imao 15 godina i čiji je "potčinjeni" on bio, to je zapravo bilo za njegovu dobrobit i ne smijete ništa reći po tom pitanju jer se on naljuti, a i ona mu je jedina prijateljica, te ne bi bilo u redu od vas da mu nešto zabranite.

10. Dovoljno je da se žena ugrize za usnicu da se njegov Veseljko podigne do neslućenih visina, a da se frajer napući i da žena više ne zna kako se zove.


11. Posve je normalno i da vaš novi kontrol-frik dečko kupi firmu u kojoj ste se upravo zaposlili, te da vam se petlja u posao. Za dodatno objašnjenje, pročitajte ponovno točke 2. i 3.

12. Nije nimalo čudno i nevjerojatno da on sa samo 27 godina ima poslovni imperij i zarađuje 100.000 dolara po satu, zapravo, trebale biste se zabrinuti ako vaš novi dečko nije barem šef vlastite tvrtke, jer to znači da je potpuno nesposoban. Ne treba vam biti ni čudno kako uspijeva voditi tako veliku tvrtku uzevši u obzir činjenicu da je, otkad vas je upoznao, većinu vremena posvećen kontroli vas i vašeg života i svaki slobodan trenutak provodi prateći što radite. Nije čudno ni što uz sve to zna jedriti, savršeno svirati klavir, voziti helikopter i avion, veliki je poznavatelj likovne umjetnosti, glazbe i književnosti, a uz to izgleda božanstveno, te je veoma inteligentan.


13. Ako vam frajer na jednom od prvih sastanaka ponudi ugovor o tajnosti podataka i ugovor o detaljima vašeg odnosa, s probnim rokom na tri mjeseca, u kojem zahtijeva da se depilirate i oblačite onako kako on želi, da jedete što i kada on poželi, da vježbate 4 puta tjedno, da ga zovete "gospodine Greye" umjesto imenom, u kojem morate staviti kvačicu pored seksualnih radnji na koje ste spremne (ono, leggiero uz kavu promišljate o tome da li je analni fisting nešto što je prihvatljivo dojučerašnjoj 21-godišnjoj virgo intacta), u kojem piše da vas može tući čime i kada želi, ako mu se usprotivite i da mu morate biti na raspolaganju cijeli vikend, svaki vikend - nemojte se bojati. On je samo bio povrijeđen u prošlosti i to je posve normalno. Kad na kraju kaže da ne morate potpisati popis dopuštenih i nedopuštenih stvari, to je znak da vas stvarno voli. Ipak, i dalje ne smijete pričati o prirodi vašeg odnosa jer ste potpisale ugovor o tajnosti podataka.


14. Normalno je i da cijelo vrijeme pričate o tome što je vaša podsvijest napravila, a što vaša unutarnja boginja misli o trenutnim događajima. Ne, to nije nikakav poremećaj, to je posve normalno, kao i vaš kontrol-frik dečko.



15. Svaka, baš svaka žena slini kad vidi vašeg savršenog dečka, bila mlada ili stara, slobodna ili zauzeta. Ipak je najbitnije da je frajer zgodan i bogat, zar ne? Zato što je bogatiji od vas i pritom još i bezobrazno zgodan, uvijek postoji šansa da će shvatiti da mu ne parirate niti u jednoj od te dvije kategorije, pa je normalno da ste konstantno na oprezu i pazite što ćete reći, da ne otjerate Mr. Savršenog.


Ako vam je slučajno nakon čitanja ovih knjiga palo na pamet da je sve opisano u ovoj knjizi sasvim logično i normalno, razmislite opet. Ukoliko naletite u stvarnosti na neki od ovih oblika ponašanja, razmislite opet. Ova bi knjiga trebala dolaziti sa disclaimerom i upozorenjem da nipošto ne odražava stvarne međuljudske odnose i da nasilje nipošto nije prihvatljivo. Shvatite ovo kao razbibrigu, sprdanciju i pornić za kućanice, što ova knjiga i jest.


Nemojte je shvaćati ozbiljno niti tražiti u stvarnosti muškarca poput Christiana Greya. Također bih htjela napomenuti da smatram da ova knjiga nema neku literarnu vrijednost, već njenu radnju vidim samo kao nešto što popunjava prostor na papiru između opisa seksa.


Toliko zasad od mene, kad dovršim čitanje cijele trilogije, možda nadopunim ovaj popis.

P.s. Ako ikada budu radili ekranizaciju ove knjige, ovaj glumac mi se čini idealnim za tu ulogu.



Jeste li vi pročitali ovu knjigu? Da li vam se svidjela i ako jest - zbog čega? Slobodno nadopunite moj post vašim stavkama i komentarima. :)

- Meow -

Broj komentara: 11:

  1. A Remi govori kako Vjekoslava Huljić šteti ženama sa svojim "pjesmama"...ovo je jedno 36x gore. :/
    Slažem se sa svim napisanim. I rekla bih da je knjigu pisala neka klinka od 14 godina (ako zanemarimo da su danas 14godišnjakinje izrazito "napredne") koja idealizira i seks i veze kao takve. Doduše, ništa od ovog meni nebi bilo idealno, al ciljam na ove istovremene orgazme i to. :facepalm: No, pisala ju je kućanica koja isto tako idealizira seks jer, usudim se reći, ima loš sa svojim mužem. -.-'

    O literalnoj vrijednosti neću...no (većini ljudi) danas ionako više nije bitno KAKO je nešto napisano nego ŠTO je napisano. katastrofa.

    Isprike na romanu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma kakve isprike, baš volim ovakve komentare. ;)

      Zamisli da se autorica ove knjige udruži s Vjekicom, koje bi to tek djelo bilo. Što je najbolje, kad sam guglala slike za ovaj post, našla sam hrpu fan-arta na tu temu gdje se nemali broj žena oduševljava ovom knjigom i smatra ovo romantičnim. Katastrofa.

      Ovo je samo za nijansu bolje od ljubića isprane naslovnice koji se mogu kupiti na kiosku za par kuna.

      Meow

      Izbriši
  2. Autorica knjige ima "some serious issues".

    Odličan opis, sad mi je drago da se nisam zamarao čitanjem ovog "djela".

    OdgovoriIzbriši
  3. Nemoj, samo mi još treba da me natamburaš po ritici, Mr Meow. :)

    Mrs Meow

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam čitala, bojim se brain damagea :o

    Odlično napisano, trebalo bi ovo isprintati i zalijepiti na naslovnu stranu svakog primjerka ovog očaja od knjige.

    OdgovoriIzbriši
  5. Taman kad sam mislila da je književnost došla do svog dna s Twilightom 100 nijansi nepismenosti me mazne drito nasred face!!!!
    I da slažem se , veća je šansa da mu je u gaćama anakonda od 3 pedlja nego da do 27 postane CEO.

    OdgovoriIzbriši
  6. ja sam se bez pol muke oduprla čitanju toga smeća.
    Ovaj kratki pregled je samo potvrda mome stavu.
    Hvala Grumpy
    jeka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu. Ako sam bar nekome uštedjela nekoliko sati koje bi inače potrošili na čitanje ovoga, moja misija je ispunjena. :D

      Izbriši
  7. Razmišljao sam koja je tajna ovog serijala, zašto je toliko popularan i slično. I došao sam do zaključka da jedan deo ženske populacije posmatra ovaj serijal na bajkovit i romantičan način. Zašto je to tako, napisao sam u svom tekstu: "Zašto je serijal 50 nijansi moderna bajka". A kao moja reakcija na ovakvu percepciju dela ženke populacije, napisao svoje mišljenje koje je sasvim suprotno - Zašto serijal 50 nijansi nije i ne sme da postane moderna bajka.

    OdgovoriIzbriši