Jako volim ovakvo vrijeme, oblačno i vjetrovito, pomalo kišovito i samo da je koji stupanj temperatura viša, bilo bi savršeno!
Ovo je nebo iznad Zagreba danas i prekrasno je!
Izvor
Inače, mrzim one ljetne dane kada nema ni daška svježeg zraka, samo vrelina i sparina od jutra do jutra, poželim se izbrisati s lica Zemlje.
Ovako je baš savršeno, mogu voziti bicikl, doručkovati na balkonu, satima uživati u Maksimiru ili na Jarunu s knjigom i šćukom.
Kad već spominjem knjigu, već par dana čitam poeziju ruske pjesnikinje Ane Ahmatove koja me je oduševila jer s takvom lakoćom je ispisala stranice i stranice pune tuge o ljubavi, bolne sreće , razdraganog razočarenja...
Upravo zato mi se i svidjela Ahmatova jer unatoč tome što kroz svoju intimnu ispovijest oplakuje bolne ljubavi, ona kroz svoje pjesme ipak provlači poruku: Živjela ljubav!
Ja sam nekako sličnog mišljenja :D
Zanimljivo je da je intimni život Ane Ahmatove bio jednako intrigantan i silovit kao i njena poezija, mislim, to je valjda i razumljivo :D , pa ću se potruditi da pronađem i doznam nešto više o njoj, a vama svakako preporučam da uživate u njenoj poeziji.
VEČERNJI SATI - Ana Ahmatova
Večernji sati nad stolom minu
Neopozivo - bijela stranica
Mimoza miriše na Nicu i na vrućinu
Kroz mjesečinu leti ogromna ptica
Čvrsto sam kosu noćas splela
Kao da će mi trebati kosa
Kroz prozor, bez tuge, dugo gledam
Na more puno talasa ko otkosa
Koliko snage imaju oni
Što čak ni književnost ne mole!
Ne podižu se kapci umorni
Čak ni kad čujem da me zove.
A sad recept :)
Ovaj kolač je jako sočan, mekan i izdašan te idealan za mame s djecom jer ne traži puno vremena, umijeća niti novaca za pripremu, a vjerujem da će ga djeca obožavati, posebno uz čašu mlijeka, bar meni tako najviše prija :D .
KOLAČ OD GRIZA I KOKOSA
Biskvit :
2 jaja
2 dcl mlijeka
1 dcl ulja
100 gr šećera
200 gr brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
Krema:
1 litra mlijeka
250 gr šećera
100 gr griza (7 žlica)
200 grama kokosovog brašna
Priprema :
Staviti mlijeko u lonac da prokuha, dodati griz i šećer, te kuhati na tihoj vatri oko 10 minuta lagano miješajući.
Pri kraju dodati kokos , dobro ujediniti smjesu te ostaviti da se ohladi.
Dok se krema hladi pripremiti biskvit.
Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva.
Sve sastojke za biskvit staviti u zdjelu i dobro umutiti ručno kuhačom ili mikserom.
Pleh dimenzija 25x34 (ova veličina pleha je najidelnija, ja sam ovaj put pekla u nešto malo većem plehu pa su mi kore mrvicu tanje nego što bi trebale biti) premazati uljem i pobrašniti.
Smjesu za biskvit podijeliti na dva jednaka dijela, jednu polovicu izliti u pleh, poravnati i peći 10-ak minuta u pećnici na 170 stupnjeva, dok se ne stvori lagana korica na biskvitu.
Izvaditi biskvit iz pećnice i na njega žlicom nanijeti kremu koja se ohladila ( ne mora biti potpuno hladna, samo da nije vruća jako), izgladiti, te na kremu izliti ostatak smjese za biskvit, poravnati i vratiti u pećnicu.
Kolač peći na 170 stupnjeva još 20 minuta.
I to je to :)
Kolač po želji možete premazati glazurom od čokolade, posuti kokosovim brašnom ili šećerom u prahu, ali meni je najbolji bez ičega, jer ima glatku, sjajnu koricu od biskvita.
I da, pazite da vam se ne prepeče :)
Dobar tek!
Mica kuharica
Ja ispeko svoj primjerak, otkriče od slatkoga, brzo, jednostavno i po potrebi, podložno sitnim izmjena apa svaki put more biti nekaj drugo.
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da ti se sviđa :D u kremu može se ubaciti voće, jagode, maline..a u biskvit npr nasjeckane lješnjake :D
IzbrišiAdministrator je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiSuper mi je kombinacija kuhanja i poezije! :cerek: Volim ruske pjesnike. <3
OdgovoriIzbriši(Maja)
I meni je ruska poezija najdraža <3
Izbriši