utorak, 18. lipnja 2013.

Preokrenuta torta od marelica s kremom od badema i meda

Ajme kako je vruće!
A još sam i bolesna, pa je to kombinacija to die for.

                                                                                                         Izvor

Danas radim sorbet od lubenice, smrznute i ledene, jesti ću ga u mraku i ispred klime, daleko od sunca, prozora i štednjaka, a vama donosim jedan brzi recept, za koji nažalost morate paliti pećnicu.



Preokrenuta torta od marelica s kremom od badema i meda


Sastojci :

800 gr marelica
100 gr smeđeg šećera
80 gr maslaca
250 gr lisnatog tijesta (ja sam koristila svježe)

1/2 žlice meda
0,5 dl slatkog vrhnja
30-50 gr mljevenih badema

Priprema:

Marelice oguliti  (uroniti ih u vrelu vodu na minutu i zatim oguliti).
Dno kalupa premazati maslacem i posuti šećerom, te posložiti polovice marelica.
Kalup zatim staviti na laganu vatru i okretati ga par minuta kako bi se šećer karamelizirao.
Ostaviti da se ohladi.


Slatko vrhnje i med miješajući zagrijati do vrenja, kada se zgusne dodati mljevene bademe i promiješati.
Kremom puniti polovice marelica.



Lisnato tijesto razvaljati , izrezati krug malo veći od posude za tortu i njime prekriti voće, rub tijesta presaviti  prema unutrašnjosti kalupa i izbosti tijesto.



Tortu peći oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.
Ukrasiti naribanom čokoladom i ostaviti da se ohladi, prije posluživanja, najbolje u hladnjaku par sati.
Poslužiti s sladoledom ili šlagom.
Također možete izostaviti kremu iz recepta, torta će biti jako ukusna, a tada nije potrebno hlađenje.






                                                                                                        Dobar tek!
                                                                                                     Mica Kuharica
                               
                                                                   

Nema komentara:

Objavi komentar