utorak, 28. svibnja 2013.

Pavlova s jagodama

Ovo je moja najdraža torta nakon dugo, dugo vremena!
Savršena ljetna torta, lagana, jednostavna i sa domaćim, sočnim jagodama naprosto nenadmašiva..

Recept sam preuzela s svog najdražeg bloga Jedozovni duo, a u svoju verziju sam dodala i kremu od vanilije koju napravim od neiskorištenih žumanjaka.


Zanimljivost koja ovu čuvenu tortu čini još slađom je da je ona nastala početkom 20 stoljeća u Australiji i to u čast čuvenoj ruskoj balerini čijom lepršavošću i gracioznošću je kuhar bio oduševljen te inspiriran.
Ta balerina je bila Ana Pavlova.

   Izvor



Ova torta je svaki tjedan bar jednom na stolu u mom domu, to dovoljno govori o njoj :)

Ne brinite se ako vam kora po površini popuca, to se kamuflira kremom ili tučenim slatkim vrhnjem, također možete ispeći jednu ili više kora, kako god vam paše, možete ispeći mini tortice te ih nadjenuti raznim voćem..


Kora:

4 bjelanjka
120 gr šećera
1/2 žličice octa

Tucite bjelanjke, žlicu po žlicu dodavajte šećer, kad je potpuno glatko dodajte ocat i lagano promješajte da se smjesa izjednači.
Napravite krug promjera 20cm i imajte na umu da će se prilkom pečenja proširiti.
Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva a potom smanjite temperaturu na 150, te pecite 60 minuta.
Ostavite u lagano odškrinutoj pećnici da se potpuno ohladi.


Krema:

4 žumanjka
120 gr šećera
40 gr škrobnog brašna
1/2 litre mlijeka
1/2 štapića vanilije
200 ml slatkog vrhnja

+ 200 ml slatkog vrhnja
   500 gr jagoda

Polovicu šećera pomiješati s škrobnim brašnom, žumanjcima i četvrtinom mlijeka.
Ostatak mlijeka staviti da zakuha s ostatkom šećera i štapićem vanilije.
Kad zakuha umiješati smjesu od žumanjaka, brašna i mijeka i mješajući kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne.

Ohlađenoj kremi dodati 200ml tučenog slatkog vrhnja te dobro izmiksati.

Ohlađenu koru nadjenuti kremom, a zatim tučenim slatkim vrhnjem te jagodama.











                                                                                   Dobar tek!
                                                                                Mica Kuharica


Broj komentara: 13:

  1. OMG!!! Ne znam koja mi je ljepša! :explode: <3

    Moram priznati da si me sad totalno navukla na to da je opet pečem, a prije toga odem po borovnice!

    (Maja)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :)

      Ova torta baš navodi na grijeh, tj da posegneš za kuhačom :D

      Izbriši
  2. mmm, slinim.. :) definitivno isprobavam ovaj vikend!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Javi kako ti se svidjela!
      I da, ja ju radim danas, opet :D

      Izbriši
  3. Mico, prava si kuharica, ovo izgleda lludilo! :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Koliko ti se peku kore za male pavlove?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Furka, za male tortice najbolje je pećnicu zagrijati na 100 stupnjeva, te ih sušiti u toploj pećnici oko 1h, s tim da kad ih staviš peći stavi i drvenu kuhaču na vrata pećnice kako bi ona bila odškrinuta cijelo vrijeme tokom pečenja.

      Izbriši
  5. Recept mi se svidja jer je torta potpunija a uvek mi je problem ne znam sta cu sa zumancima.
    Ali me interesuje da li belance omeksa kada se stavi krem, jer ja jako volim kada pavlaka malo popusti i belance bude kao mekana pena.
    a i lakse je tako seci pavlovu. ako imate vremena odgovrite mi pozz Svetlana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Svetlana, drago m je da vam se torta svidja, ja uvijek radim s kremom, bas zbog tog potpunijeg, bogatijeg okusa :)
      Da, krema dodatno opusti koru pa je torta podatnija, te se reze bez ikakvih problema, nadam se da cete isprobati recept :)
      Mica kuharica

      Izbriši
  6. Drage grumpy čke, napravila sam pavlovu prema vašem receptu, ali krema mi se uopće nije stisla, razlijeva se. Nije mi uspjelo:( jest da je torta fina, al ne izgleda baš lijepo na tanjuru. Kako to da je vaša tak dobra?šmrc
    p.s. koristila sam dukatovo slatko vrhnje.
    Ivana:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga anonimna, ne znam u čemu je mogao biti problem da se krema nije stisnula, jeste li ju dobro ohladili prije nego ste umiješali istučeno vrhnje? Vrhnje mora biti dobro istučeno.

      Izbriši
    2. Izgleda da nisam dobro istukla vrhnje sad kad prevrtim film. Inače baš je dobar ovaj recept jer s tom kremom ispadne baš korektan kolač:)

      Izbriši