srijeda, 8. siječnja 2014.

Mramorni kuglof

Dosadnog i lijenog li siječnja.
Najbezvezniji mjesec u godini, gori čak i od veljače, jer ona bar ima 28 dana, ako ništa drugo.
Mrzim siječanj, tako je dug i naporan, tako beživotan, poželim hibernirati do ožujka, ali nažalost ostaje mi samo predoziranje šećerom i gledanje starih novinarskih presica s Zdravkom Mamićem kako bih se održala na životu.

                                                                                                                Izvor

Okej, bar puno čitam ovih dana, ako za ništa drugo onda je ovaj januar savršen za čitanje knjiga za koje morate imati strpljenja i koje biste rado zatvorili nepročitane negdje u lipnju ili rujnu, jer ne želite gubiti vrijeme na bezvezne stvari, ali zato je januar savršen, imate vremena i volje za manje zanimljive stvari(ovo ne vrijedi za druženja s manje zanimljivim ljudima, to preskočite čak i u siječnju), tako da sam već dovršila dvije nepročitane knjige i od jučer čitam jednu zanimljivu i zabavnu, pitku i duhovitu: Jane Harris - Zapažanja





Naravno, kakav bi ovo bio hejterski post bez takve pjesme, koja odlično paše uz lijeno januarsko popodne uz knjigu, čaj s rumom i mramorni kuglof..





Čaj s rumom i mramorni kuglof :)
Mogla bih napisati pjesmu o tome, divno zvuči, ali sada ću se zadržati samo na receptu :D

Ovaj recept je meni najdraži od svih isprobanih, sočan je i danima ostaje svjež, možete dodati kandiranu naranču ili nasjeckane orašaste plodove, komadiće čokolade, rum, višnje, što god, ali meni je najdraži ovako jednostavan i posut šećerom u prahu ili preliven mliječnom čokoladom.
I da, strašno jednostavan i brz za pripremu!



Mramorni kuglof


Sastojci:

4 jaja
200 gr šećera
1 vanilin šećer
1dcl tople vode
1 dcl ulja
200 gr brašna
1/2 praška za pecivo
naribana korica 1 naranče
naribana korica 1 limuna
2 žlice kakaa


Priprema:

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke istući s prstohvatom soli u čvrsti snijeg.
Žumanjke istući s šećerom, vanilin šećerom i toplom vodom u pjenastu smjesu, dodati ulje i lagano dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dobro izmiješati.
U tu smjesu kuhačom umiješati snijeg od bjelanjaka.
1/3 smjese odvojiti i u nju umiješati kakao.

U kalup premazan maslacem i posut brašnom sipati prvo svijetli dio smjese a zatim tamni, vilicom ih prošarati tj pomiješati i staviti peći na 180 stupnjeva 35-40 minuta.

Pečeni kuglof izvaditi iz kalupa i ohladiti na rešetki.
Obilno posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom.





Dobar tek!

Mica Kuharica



3 komentara:

  1. mmmmmmmmmmmmm za recept i lajk za pismu! ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Delicious!!! would you like to follow each other with GFC and Bloglovin? let me know...
    Besos, desde España, Marcela♥

    OdgovoriIzbriši