četvrtak, 16. siječnja 2014.

Kiflice od dizanog tijesta s slanim ili slatkim nadjevom

Danas klasika od recepta.
I klasika od posta.
Malo ću vas opet zagnjaviti svojim stihovima, jer sam vam obećala napokon jednu normalnu i netugaljivu pjesmu, ali brzo će to proći, to je samo par redaka, pa izdržite :)

                                                                                Izvor
                                                                          

Ovaj moj "slabije patetični nego inače" pjesmuljak je posvećen mom prijatelju, mom drugu, jednom od najboljih, ma kvragu, onom najboljem!
On je ono jedno moje čuđenje u svijetu.


                              ***

CRTICA IZ DRUGARSKOG ŽIVOTA - Ana M.


  Rekla sam:
  A daj,
  a dobro.
  A što ćeš sutra?
  A ja sam tako nesretna, a i gladna sam sad.

  Rekao si:
  Ne smiješ rečenicu uvijek započinjati veznikom.
  Gladna si jer si nesretna, a nesretna si jer ne znaš što ćeš sutra.

  Budalo, rekla sam.
  Ali ja volim veznike!
  A valjda zato što sve bitno između njih u životu mi je koma.

  Dosadna si, promrmljao si.
  Iako volim one tvoje riječi još nerečene
  i tvoje tako rijetke šutnje predvidljivo nedorečene.

  Rekla sam: Nego, zamaglila sam ti naočale..
  Rekao si: Neka, dobro je da nisi srce.


                             ***


Iako, ako pročita ovo, moram se skloniti u neku Sigurnu kuću, jer će mi zamjeriti što sam ga prozvala u postu s kiflicama, ono, baš kiflicama od svega, mogla sam bar opaliti neku fotku roštilja, praseće glave na ražnju ili pečenog vola.
Pa evo mu bar slika neponovljivih mesnih jaslica, možda mu ih u poklonim za sljedeći Božić.
(obožavam ovu fotku, mislim da bi ju trebala stavljati u svaki post)

                                                                                                             Izvor




Nego , kad smo kod kiflica (konačno), ovaj recept sam dobila od jedne drage prijateljice i za mene su ovo najukusnije kiflice od dizanog tijesta koje sam radila.
Mekane su i ostaju takve i drugi dan, odlične za putovanja, posebno za vas koji imate djecu ( ne želim opet govoriti o svom animozitetu prema pekarnicama i njihovim  umjetnim proizvodima), radim ih nekad i bez nadjeva, tj. kao peciva, jer su savršene za mekane sendviče.

Možete ih puniti s čim god želite, slane ili slatke varijante, tijesto dobro podnosi sve, samo pazite da ih ne prepunite nadjevom, kako vam smjesa tijekom pečenja ne bi curila van.


Ovaj put sam radila tri nadjeva tj. šunka/sir  te slatke nadjeve na svoj način :orah/marmelada i lješnjak/marmelada..



Kiflice od dizanog tijesta s slanim ili slatkim nadjevom


Tijesto :

500 gr glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli (ili 1/2 žličice ako je slatki nadjev)
1,5 dl toplog mlijeka
20 gr svježeg kvasca
1/2 žličice šećera (ili 1 žličica ako je slatki nadjev)
1 dl mlake vode
0,5 dl jogurta
1 dl ulja
Šećer i kvasac pomiješati s toplim mlijekom i ostaviti da se kvasac aktivira.
U veću posudu prosijati brašno pomiješano s praškom za pecivo te dodati sol.
U brašnu napraviti udubljenje, u koje zatim dodati kvasac te sve ostale sastojke i ostatak mlijeka.
Zamijesiti mekše tijesto, slobodno dodati još toplog mlijeka po potrebi, a tijesto je gotovo kad se samo odvaja od posude.
Tijesto pokriti i ostaviti na toplom da miruje minimalno 30 minuta, tj dok se ne udvostruči.
Za to vrijeme pripremiti nadjev.
Nadjev od sira i šunke ( za ovu količinu kiflica od 500gr brašna ):


150 gr sira (ementaler, gauda...)
150 gr šunke
150 gr kiselog vrhnja
+ za posipanje: krupna sol i kim
                         1 jaje i malo mlijeka za premazivanje
Nadjev od oraha/lješnjaka s marmeladom ( količina za jednu lopticu tijesta tj. 8 kiflica ):


80 gr mljevenih oraha ili lješnjaka
1 žlica marmelade po želji ( ja najčešće koristim šipak )
3 žlice slatkog vrhnja
po želji mrvicu naribane korice limuna ili mrvica ruma
Marmeladu zagrijati na laganoj vatri, dodati joj mljevene orahe/lješnjak i slatko vrhnje te dobro sjedinit. Maknuti s vatre i po želji umiješati mrvicu korice limuna ili mrvicu ruma.
Kad se tijesto diglo, podijeliti ga na 4 jednaka dijela i od njih oblikovati loptice, te ih ostaviti još 15 minuta da miruju pokrivene.
Svaku lopticu izvaljati u oblik kruga te ju izrezati na 8 jednakih dijelova tj. trokuta.
Svaki trokut malo razvući kako bi bili malo širi u vrhu i duži.
Na širi dio trokuta staviti nadjev po želji , desni i lijevi kut tijesta presavinuti unutra, tj. preko nadjeva (kako vam nadjev ne bi iscurio tijekom pečenja) i lagano zarolati.
Kiflice slagati u pleh obložen pek papirom, ali ne preblizu, odnosno ostavite malo prostora između kako se ne bi međusobno zalijepile pri pečenju.
Premazati ih jajetom razmućenim s malo mlijeka te posuti sa krupnom soli i kimom u slučaju slanog punjenja.
Peći oko 15-20 minuta na 190m stupnjeva, te pazite da se ne prepeku!
                                                                                                Dobar tek!
                                                                                             Mica kuharica








3 komentara:

  1. Pjesma je za pjevat uz gitaru i kiflice i vino.Sa njim ili mačkom svejedno.

    OdgovoriIzbriši
  2. uh, zabilježila sam recept, pravim ih prvom prilikom! :D ali uvik se iskidam na ove mesne jaslice, sebi ne mogu doć! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lenka, budi bez brige, u prosincu cu objaviti tutorijal kako napraviti ovakve jaslice :D a kiflice probaj obavezno, odlične su! Mica

      Izbriši