subota, 12. listopada 2013.

Pedro Almodóvar, yo te amo!

Ovakve kišne, tmurne večeri idealne su za pregledavanje fajlova na kompjuteru i biranje filmova ili serija uz koje ćete provesti večer na toplom, ušuškani u dekicu. Kako sam trenutno na oporavku od nekakve viroze, za mene večeras nema izlaska, već mi slijedi upravo ovakva večer. Upravo zato sam odlučila napisati post o jednom od svojih najdražih redatelja, Pedru Almodovaru, i predložiti vam neke od hrpe njegovih fantastičnih filmova.


Španjolska kinematografija općenito, nešto je zbilja posebno i uvijek ću radije provesti večer uz takav film, nego uz neki isfurani, komercijalni produkt američke kinematografije (čast izuzecima). Inače volim malo "pomaknute" filmove, one uz koje mozak ne ide na pašu, već o kojima razmišljam satima, a nekad čak i danima nakon gledanja. Almodovarovi filmovi su upravo takvi - neobični, često šokantni na prvu, s fantastičnom glumačkom postavom i zanimljivim temama.

Krenimo sada na preporuke nekih njegovih, meni dragih, filmova, popraćeno kratkim sadržajem.


ŽIVO MESO (Carne tremula)

Nakon izlaska iz zatvora, Victor je još uvijek zaljubljen u Elenu, ali ona je sada udana za bivšeg policajca, sada košarkaša, koji je ostao paraliziran pucnjem iz Victorovog pištolja. Fantastična i napeta drama s raznim iznenađujućim prevratima.




ŠTO SAM UČINILA DA ZASLUŽIM OVO? (Que he hecho yo para merecer esto?)

U Madridu, kućanica Gloria živi u malenom stanu s mužem Antoniom, vozačem taxija i krivotvoriteljem, svojom ludom svekrvom, koja je ovisna o vodi koja se prodaje u bocama i o cupcakesima, te dva sina tinejdžera, od kojih je jedan diler droge, a drugi gay. Gloria, koja je ovisna o tabletama, radi kao čistačica da bi zaradila novce za svoju disfunkcionalnu obitelj. Antonio je opsjednut njemačkim pjevačem, kao čiji vozač je radio i nagovaraju ga da falsificira Hitlerova pisma. No to je tek početak ludila u kojem će se ova obitelj naći... Prava kombinacija crne komedije i drame! 




LOŠ ODGOJ (La mala educacion)

Priča u ovom filmu započinje 1980. godine, u Madridu, audicijom koju održava redatelj Enrique, a koji traži priču za svoj novi projekt i dolaskom Ignacija sa svojim scenarijem, napravljenim po vlastitim iskustvima. U scenariju se priča vrti oko transvestita umjetnika Zahare, čije je pravo ime Ignacio, koji pokušava pronaći svoju ljubav iz djetinjstva - Enriquea. On i Enrique su se upoznali u katoličkoj školu, a Ignacija je tamo zlostavljao otac Manolo dok je još bio dječak... Napeta i teška, ali svakako zanimljiva drama.




PRIČAJ S NJOM (Hable con ella)

Film o dva muškarca i njihovom čudnom prijateljstvu koje sklapaju brinući se za dvije žene - plesačicu i matadoricu, koje su obje u komi, a koji opisuje kako su one dospjele u to stanje. Fantastična kombinacija komedije, drame i romantike.




SLOMLJENI ZAGRLJAJI (Los abrazos rotos)

U ovoj drami, slijepi se pisac suočava s demonima prošlosti. On je prije 14 godina doživio tešku prometnu nesreću u kojoj je izgubio vid i ljubav svog života. Imao je dva imena - Harry Caine, pseudonim, i pravo ime, Mateo Blanco. Poslije nesreće preuzima u potpunosti svoj pseudonim, a jedne noći prijatelju Diegu odluči ispričati tužnu sudbinu zaljubljenog para - Matea i Lene.




SVE O MOJOJ MAJCI (Todo sobre mi madre)

Manuela je majka u potpunosti posvećena svom sinu Estebanu. Ipak, nikada nije htjela Estebanu otkriti tko je njegov otac i priznati mu da se radi o transseksualcu Loli. Esteban i Manuela odlaze vidjeti kazališnu predstavu nakon koje Esteban pođe tražiti autogram od glumice Hume Rojo i pritom gine u prometnoj nesreći.




KOŽA U KOJOJ ŽIVIM (La piel que habito)

Briljantan plastični kirurg, kojeg glumi Antonio Banderas, progonjen tragedijama iz prošlosti, stvara sintetičku kožu koja može podnijeti bilo kakvo oštećenje. Njegov pokusni kunić je misteriozna i nestabilna žena koja drži ključ njegove opsesije.




Naravno, snimio je on još fantastičnih filmova, poput "Vraćam se", "Žene na rubu živčanog sloma", "Kika" i drugi, no ne bih vas htjela zatrpati prijedlozima. :)

Jeste li već pogledali koji Almodovarov film? Je li vam se svidio? Volite li inače njegove filmove? Ako niste, hoćete li pogledati neki od ovih filmova i koji?

- Meow -

4 komentara:

  1. Obozavam ga! I ne samo njega, nego i druge spanske i latino americke reditelje koji su drugaciji i lucidni! :) Ovaj drugi i poslednji nisam gledala, kao ni one njegove iz 70-ih godina, ali sam Visoke potpetice, Vezi me, Kiku, Matadora, Cvet moje tajne, Zene na ivici nervnog sloma, gledala po nekoliko puta :) I Volver je divan, i Sve o mojoj majci, ma svi su carobni :) I volim to sto ima omiljene glumce koje ne menja, pa bili oni nama poznati ili ne. A njegovi posteri, vizuelni identitet filma i sva ta luda sarolikost, to je tek sjajna stvar! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je vidjeti da ima još fanova jer ih u stvarnom životu rijetko srećem. :D

      Svi su divni! <3

      Meow

      Izbriši
  2. obožavam ovog čovjeka!!! ♥ ♥ ♥
    pogledala sam sve osim La piel que habito, a taj film čeka neka bolja vremena, no sad će to, dolaze ružni dani, pa će biti i više vremena za ležanje uz ekran :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Genijalac! <3

      Svakako ga pogledaj, zbilja je dobar i baš te onako temeljito "prodrma". Ja sam ga gledala u kinu i baš je ostavio dojam na mene. :)

      Meow

      Izbriši