subota, 20. lipnja 2015.

Pismo ženi koja ne poštuje žene

Dangubim ja tako po internetima i čitam vijesti (što bitne, što nebitne) pa pročitam digod i komentare. I nakon nekog vremena počnem uočavati jednu vrlo zanimljivu pojavu - ženske komentare kojima njihove autorice blate svoj rod. I svaki put pomislim si koji k?! Nisam sigurna žele li one time povlađivati muškim sukomentatorima ili jednostavno nemaju ni mrve mozga u glavi. Smatraju li one da je njihova životna misija provodit dane u kuhinji, rađat dicu i gledat kako ugodit mužu na svakom koraku? Sve ako i jest njihova, zašto bi to morala bit i ostatu ženskog roda?

Stoga, evo jedno pismo svim takvima koje se ponižavaju za mrvicu naklonosti nekog neznanog tipa na nekom lijevom forumu.

Draga Komentatorice koja omalovažava na temelju rodne pripadnosti,

Da, da, ti koja smatraš da je u redu kad ti se netko prezrivo obrati kao "Žena". Nije mi jasno što u tvom životu ne valja, ali ostavi ostatak svog roda na miru.

Vidiš, postoje ti tako te žene koje ne znaju kuhati jer ih nikad nije zanimalo naučiti. Ne bi vjerovala, one su isto žene, ali samim tim što nisu savladale dotičnu vještinu ne znači da su manje vrijedne i manje žene. One nisu ni na sramotu svom rodu. Možda one za razliku od tebe znaju popraviti pećnicu, možda imaju sjajnu karijeru i mogu si priuštiti fine obroke bez iole muke. Ne bi vjerovala, draga, ali i ono što netko drugi skuha može biti sasvim ukusno. Možda neke od njih imaju partnera koji kuha i uživa u tome. I to je u redu. Postoje i one koje obožavaju kuhati, ali ne zato što su žene, već što im taj takav rad predstavlja gušt. Postoje i muškarci koji kuhaju odlično, to ih ne čini papučarima i mekušcima. Sve i da jesu to čime ih ti zoveš, tko si ti da sudiš cijeli jedan rod na temelju toga?

Vidiš, postoje ti tako te žene koje ne žele imati djecu. Ne bi vjerovala, one su isto žene. Ne žele, ne smatraju se osobama koje bi bile dobre majke. Biti majka ne znači samo nakon 9 mjeseci istovariti čedo iz sebe, već to podrazumijeva i puno toga više. To podrazumijeva nebrojene noći brige i strepnje, kronični umor, često osjećaj potpune nemoći. Neke su svjesne kako nikad ne bi mogle cijeli svoj život posvetiti u potpunosti tom malom biću i svjesno su odabrale ne biti majkama. Postoje i one koje vole djecu i kojima nikakva muka ta muka nije teška. Vidiš, niti časne sestre neće imati djecu jer su odabrale svoj, drugačiji životni put. Sve ove žene su žene i nisu manjevrijedne osobe jer su odabrale drugi put.

Vidiš, postoje ti tako te žene koje su feministice. Ne bi vjerovala, one su isto žene. To ne znači da su dlakave lezbijke. Sve i da jesu lezbijke i(li) dlakave to ne znači da nisu žene. To ne znači da mrze muški rod. Feminizam se zalaže za ravnopravnost. Smatraš li ti da je u redu biti manje plaćena za identičan posao od svojeg muškog kolege samo zato što si imala tu (ne)sreću da se rodiš kao žena? Ili pak smatraš da žene nemaju što tražiti među "muškim" zanimanjima. Vratimo se još malo na djecu... Misliš li da muškarci ne zaslužuju porodiljni dopust jednako tako? Nisu li i oni dobili djecu? Ali, što recimo ako muškarac poželi raditi tipično "žensko" zanimanje? Nije muškarac pedofil samo zato što recimo voli djecu i želi raditi kao odgajatelj u vrtiću ili kao učitelj u nižim razredima. Koliko samo ima muškaraca koji rade tipičan "ženski" posao bolničara. Tko si ti da kažeš da nije u redu imati ista prava i iste mogućnosti?

Vidiš, postoje ti tako te žene koje su dobre vozačice. Ne bi vjerovala, one su isto žene. Upravljanje vozilom je nešto što naučiš ili ne naučiš - vještina kao i svaka druga. Nije vezana za spol. Ako netko ne želi ju svladati, to je u redu isto kao i obratno. Govoriš li ti muškarcu koji napravi neko sranje u prometu "gle ga, muškarac, mogla sam si i misliti"? Ili smatraš da sva sranja u prometu uzrokuju žene za volanom? Ako je ovo zadnje, onda je Saudijska Arabija idealno mjesto za tebe. Vidiš, tamo nema vozačica, što po tebi očigledno znači i da nema nikakvih prometnih nesreća. Milina.

Vidiš, postoje ti tako te žene koje nisu sponzoruše. Ne bi vjerovala, one su isto žene. Postoje ti tako te pripadnice tvojeg roda koje su naučene raditi, brinuti se za sebe i koje same sebi kupuju odjeću, obuću, nakit, parfeme... koje same sebi priušte fini godišnji odmor. Među njima postoje i one koje priušte to i svojem muškarcu. Postoje ti te žene koje bez pol frke okrenu rundu u kafiću makar su s njima muškarci u društvu. Je li žena koja počasti svog muža, dečka ili prijatelja manje žena od tebe? Odakle ti ideja da sam ja ili neka druga takva žena muškobanjasta? Misliš li da se mi time želimo na neki način pokazati ili dokazati? Vidiš, neke takve žene jednostavno vole častiti jer mogu, jer im to predstavlja gušt i tu nema skrivenih motiva. One žene koje i jesu sponzoruše, neka su. To je njihova stvar. Vidiš ja ih ne osuđujem, ali nemaju pravo ni one osuđivati mene.

Vidiš, postoje ti tako te žene, koje su jednostavno rođene kao žene. I postoje ti tako ti muškarci koji su rođeni kao muškarci. Nitko od nas nije imao izbora. Mi ne biramo hoćemo li doći na ovaj svijet, kada ćemo doći na ovaj svijet, u kojem dijelu svijeta ćemo biti rođeni, koje rase ćemo biti te na kraju nismo imali izbora kojeg roda ćemo biti. Mi smo svi ljudi, neki bolji, a neki lošiji. Ali nismo ni bolji ni lošiji zbog stvari na koje nismo mogli utjecati.

Molim te, uključi svoj mozak na trenutak i:
nemoj se ponižavati da bi se dodvorila nekome, nemoj trpati ljude u koševe bez da ih poznaješ, nemoj generalizirati, ne osuđuj one koje ne znaš. Nisu svi isti i tvoje vrijednosti ne moraju biti tuđe vrijednosti. Ne radi na štetu svom rodu.

U nadi da ćeš jednog dana ipak shvatiti barem djelić ovoga što sam ti napisala,
pozdravlja te,

3,14.

4 komentara:

  1. Svaka cast na ovome postu. Potpisujem sve i strasno sam ljuta kada vidim i cujem komentare zena kojima je sasvim normalno da smo mi duzne biti u kuci, kuhinji i s djecom. Zar svijet nije nimalo napredovao?

    OdgovoriIzbriši
  2. Slažem se sa svime rečenim, ali onda takvo razmišljanje mora ići u oba smjera. Nije mi nimalo u redu osuđivati, prozivati i nazivati svakakvim pogrdnim imenima one žene koje se odluče na ulogu majke i/ili domaćice. Ne kažem da je o tome riječ u ovome postu jer nije, ali može se čuti i pročitati barem jednako često kao i prozivanje žena koje odaberu drugačiji put. Postoje žene koje odaberu jedno (obitelj/karijeru) nauštrb drugoga, postoje žene koje balansiraju (manje ili više uspješno) i jedno i drugo, postoje žene koje nemaju nikakvu "karijeru" nego normalan posao u kojem uživaju, ali imaju i obitelj koju vole iznad svega. Sama spadam u ove zadnje, ali ne pada mi na pamet osuđivati neku ženu jer se odlučila za nešto drugo. Za mene je glavna i najbitnija odrednica feminizma mogućnost vlastitog izbora, i svaki izbor koji žena napravi bez pritisaka ili nedajbože prisile okoline ili pojedin(a)ca za mene je validan izbor. Prije svega treba znati da sve žene nisu jednake i nije sve za svakoga, i da je to sasvim u redu. Treba poznavati i voljeti sebe i svoje izbore. Bolje biti sretna i uspješna domaćica nego loša i nesretna zaposlenica/radnica. Bolje biti sretna i uspješna djelatnica nego frustrirana majka nekom nesretnom djetetu. Kad to osvijestimo, i kad prestanemo jedna drugu kritizirati i osuđivati jer smo međusobno drugačije, onda će to biti veliki korak naprijed i za feminizam, i za društvo u cjelini. My two cents! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Veliki lajk za komentar. Meni je skroz ok ako se netko odluči biti domaćica. Odnosno, bolje rečeno - to je izbor svakog pojedinca i nema meni šta biti ok ili ne-ok taj izbor i nemam pravo takvu osobu kritizirati. Nemamo pravo suditi nekoga na temelju odluke što će raditi sa svojim životom, sve dok to ne ograničava ili ometa naš život. Ovaj post je bio prvenstveno namijenjen onim pripadnicama našeg roda koje vrijeđaju one druge i iz nekog, meni i dalje nepoznatog, razloga smatraju žene bićima koja nisu na istoj razini na kojoj su muškarci.
      Pozdrav, 3,14 :)

      Izbriši