petak, 17. listopada 2014.

Opasan trend - ismijavanje "sponzoruša"

Ponukana viralnim videima u kojim se ismijavaju sponzoruše, odlučila sam se na ovaj post.

Počnimo prvo od definicije sponzoruše. To je djevojka ili žena, kako vam drago, koja održava vezu s muškarcem koji joj pruža materijalnu sigurnost i(li) luksuz.
Zanimljivo, za muškarca koji ljubuje s dobro novčano ušuškanom ženom, nemamo nikakav izraz. Taj čovjek se izgleda, barem što se društva tiče, snašao.

Ono što je još gore jest činjenica da kroz povijest muških sponzoruša je bilo mnogo više. Sve do 20. stoljeća praksa je bila da žena pri udaji donosi sa sobom miraz. Mnogi muškarci s titulom, ali bez dragocjenih novčića, bi tako ženili samo one dame čiji očevi su im osiguravali lijepu sumu pri udaji. Ako mi ne vjerujete, pročitajte bilo koju knjigu Jane Austen. Ali, ne moramo ići tako daleko u povijest, niti u stranu literaturu. U romanu "Mala revolucionarka" naše Zagorke, koji je radnjom smješten negdje na prijelazu s 19. na 20. stoljeće, jedna od najvećih tragedija obitelji oko koje se radnja vrti je činjenica da imaju pet kćeri kojima ne mogu dati miraz i tako su sve u opasnosti (p)ostati usidjelice. Kroz roman se proteže ideja kako niti jedan pošten i valjan mladić - pri zdravoj pameti - neće oženiti ženu bez miraza. Stoga obitelj spletkari kako udati svoje kćeri. 
U mnogim društvima i danas ovaj običaj nije nestao. U Indiji se na tisuću dječaka rodi oko 900 djevojčica. Nisu indijski muškarci obdareni nekom nadnaravnom spermom koja prenosi samo Y kromosom, već razlika nastaje u namjernim abortusima ženskih fetusa. Jeftiniji je pobačaj od miraza. 

Nego vratimo se mi na početak - videa u kojima se ismijavaju sponzoruše. Ako niste niti jedan vidjeli do sad, možete ovdje:


E sad zašto kažem da je ovo opasan trend. Niti jedan od autora ovih videa neće prikazati propali video - gdje ga je djevojka odje**** makar joj pokazao auto, novce, pokušao prodati foru da je slavan i slično. Također, neće pokazati ni ženu koja je odmah zainteresirana bez da joj je mužjak stigao pokazati sve svoje perje. Ideja koja se promovira ovdje - Svaka žena je sponzoruša ako se dovoljno potrudiš. Pokaži joj slavu, bogatstvo, luksuz i svaka će od početne nezainteresiranosti odjednom "promijeniti" mišljenje.
Kad bi sve žene bile sponzoruše, 99% muškaraca na ovom svijetu bi bili djevci. 

Ovakav video nikad neće pokazati normalnu ženu, jer mu to nije cilj. Cilj je ismijavanje sponzoruša. Ali što su im sponzoruše točno krive? Kako sponzoruša ikog ugrožava? Da bi netko bio sponzoruša, mora postojati i sponzor. Dakle, netko tko će svjesno ući u takav oblik trgovine. Lijepa žena koju si kupio ili zakupio ne bi li ju mogao pokazivati i spavati s njom (a da pri tom ona ne spava s drugim muškarcima). Sponzori i sponzoruše idu ruku pod ruku skupa. Ne želiš biti sponzor? E pa nitko ti to ni ne nameće. 
Zanimljivo je da sponzori (ili oni koji se prave sponzorima ne bi li ismijali cijeli ženski rod) kad ih žena odbije tek onda počnu se razmetati svojom imovinom. Primjer iz moje mladosti, tj. otprije nekih 7, 8 godina. :-P Frendica i ja pijemo u jednom od rijetkih klubova koji je tada u Zagrebu ljeti radio i bio donekle pun. Dolaze njih trojica za naš stol i pitaju želimo li nešto popiti. Mi odgovaramo kako već pijemo i vratimo se našem razgovoru. Uto, jedan vadi iz džepa ključeve BMWa i kao slučajno stavlja ih na stol. Nas dvije smo umrle od smijeha (eto nam sad, ona vozi krntiju iz 91., a ja materin auto) što je otjeralo naše wannabe sponzore. Taj isti trojac je s istom spikom kružio klubom dok napokon nije naletio na žene kojima su se oči zažarile na spomen besplatnog pića i mahanje ključevima bemvea. Koja je poanta ove priče: oni su sponzori, i pošteno su se pomučili u traženju sponzoruša. Nitko neće snimiti video o 50 ženskih čopora koje su ih otkantale prije. 

Većina ovih ovakvih videa dolazi iz zemlje demokracije - SADa. Ista zemlja koja je neki dan odlučila da su žene manjevrijedna bića te ne zaslužuju jednaku plaću za isti posao kao vrhovna bića - muškarci. Njihove vodeće kompanije, Facebook i Apple (kažu naši mediji), nedavno su odlučili kako eto žene su ipak vrijedni radnici i u strahu da se ne razmnože i slučajno otkantaju posao, ponudili su im platiti zamrzavanje jajnih stanica kako bi umjetnom oplodnjom mogle roditi u svojim 40-ima i 50-ima. Kako nikom od njih nije palo na pamet ponuditi jeftiniju opciju - vrtić?
Ali SAD, kakav god da je, ima barem na papiru nekakvu zabranu diskriminacije. Tamo vas na razgovoru za posao ne smiju pitati jeste li udani, imate li djecu ili planirate li uskoro ostati trudni. Kod nas je ovo redovna praksa. Osobno poznajem barem deset žena kojima ugovori nisu produženi (fin način za reći dobile su otkaz), zato što su ostale trudne. I sad s malim djetetom, niti jedna nije u stanju pronaći posao. One sad ispadaju tuke jer su se udale iz ljubavi. O njima se ne snimaju videi i ne pišu članci. Nitko neće snimiti video o ženi koja ostaje prekovremeno na poslu, koja ima manju plaću od muškog kolege, koja odbija roditi drugo dijete jer su pelene skupe i dobit će otkaz. 

Žene koje trpe nepravdu i seksizam na svakom koraku su današnja realnost. Sponzoruše su manjina. Manjina kakva će uvijek postojati - bile one žene ili muškarci. Netko će uvijek htjeti kruha bez motike. Ali, ismijavanje cijelog ženskog roda zbog pojedinih pripadnica nije u redu i neće nikad biti. Nije u redu ni ismijavanje sponzoruša, dok god su sponzori normalno prihvaćeni u društvu.

- Vaša 3,14


Broj komentara: 11:

  1. Konačno netko s mozgom tko je u stanju prepoznati pravi problem. Mislim da je i danas daleko vise muških sponzorusama jer kad pogledam svoje frendice sve zgodne i zaposlene ženske i nj. dečke kao i većinu muških poznanika sasvim je jasno tko je tu jača karika. Ali se nas žene uvjerava da je apsolutno normalno da frajer u 30-ima spava u dnevnom boravku mamine kuće i zivi bez ikakve perspektive pa je skroz OK da se s curom svidja samo u njenom stanu... Krivo je društvo koje muškarcima daje za pravo da budu propaliteti a sve pod krinkom "krize", dok uspješne žene koje žele sebi ravnoga svi smatraju sponzama. Gadljivo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što se mene tiče, ako netko ne želi raditi, a ima partnera/partnericu koji radi i zarađuje dovoljno za oboje, onda ok. To je njihov privatni dogovor. Lijepo da tako mogu. Ja ne bih imala problema s uzdržavanjem partnera uz uvjet da zarađujem dovoljno za oboje, a on zauzvrat radi sve kućanske poslove.
      Isto tako ne treba ni osuđivati one muškarce i žene koji žele sebi jednake u materijalnom smislu. Nije nikakva strašna stvar htjeti imati dovoljno i još malo luksuza.

      Ali baš mi se sviđa ova tvoja misao - društvo muškarcima dozvoljava biti što god žele i nikad ih ne osuđuje (tj. osuđuje ih onda kad se ponašaju ispravno - nazivaju ih papučarima, mlakonjama, šonjama i sl.), dok s druge strane žena ako nije istovremeno i majka i kraljica i kuharica i spremačica i radnica i odgojiteljica i sve ostalo što bi Rozga otpjevala - onda ne vrijedi i nije dovoljno dobra.

      - 3,14

      Izbriši
  2. Kristina, Misha, Katarina, Mala Mudrilica i Anonimna, hvala vam lijepa na komentarima. :D
    Baš ste me razveselile. Drago mi je vidjeti da nisam usamljena u ovim svojim stavovima.

    - 3,14 :)

    OdgovoriIzbriši
  3. svaka čast, svaka čast!!!! bravoooo!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. odličan tekst, svaka čast za pogled iz drugog kutka!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ajme, slažem se u potpunosti s tekstom. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. po meni ismijavanje svejedno nije nužno jer netko tko ne ugrožava ičija prava ili bilo kakvu štetu da radi u bilo kom smislu prema bilo kome ne zaslužuje biti ismijan ili omalovažavan, i obraćati mu se treba kao svakoj normalnoj osobi koja ti nije prijetnja ili bilo kome drugome. bili sponzori ti koji su "frajeri" ili ne, u očima tardova

    OdgovoriIzbriši