nedjelja, 11. kolovoza 2013.

Tura kroz Zagreb: "Gornjogradske coprnice"


Prije nekoliko mjeseci u medijima sam pročitala najavu za ovu sjajnu turu i oduševila se! Moje je oduševljenje bilo još i veće kad sam shvatila da su to osmislile sjajne OmnesArtes cure, uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Naime, već sam imala priliku sudjelovati u jednoj njihovoj radionici gdje sam napravila ovo (sorry na lošoj i necentriranoj fotki, tada još nisam pisala na blogu):


Klimt <3

O čemu se radi u toj turi, sigurno se pitate, pogotovo vi koji nikada niste čuli za izraz "coprnice"? 

Izraz "coprnica" dolazi od izraza coprija, koji je pak izvedenica iz njemačkog "Zauberei", što znači čaranje. Što bi značilo da je coprnica drugo ime za vješticu. Ova tura, dakle, sve sudionike upoznaje s inkvizicijom, mračnom stranom Zagreba 16. i 17. stoljeća, kroz kreativan i zabavan program. 

Program se sastoji od razgleda grada na poznatim lokacijama vezanim za coprnice uz pratnju licenciranog turističkog vodiča, posjet Muzeju grada Zagreba, odnosno njegovom postavu "Razmirice, kažnjavanja i praznovjerja", uz stručno vodstvo, te izrada vlastitog suvenira, maske srama uz stručnog voditelja. Sam program traje oko 2 sata, a maska srama koju ste sami izradili vam može poslužiti kao ulaznica u ostatak muzeja, koji možete razgledati odmah po završetku programa.  

Zvuči sjajno, zar ne? Tura se održava subotom (2 subote mjesečno) i započinje u 11h, a datume održavanja možete potražiti na web stranici Omnes Artes (klik) ili na njihovoj Facebook stranici (klik). Zasad je poznato da se ture održavaju 17.08., 31.08. i 07.09., a za kasnije termine pratite Omnes Artes ili se pretplatite na njihov newsletter.

Cijena ulaznice je 100kn po osobi, cijena obiteljske ulaznice je 230kn, a djeca do 7 godina starosti sudjeluju besplatno. Do 31.08. možete dobiti karte uz poseban popust, te platiti kartu 90kn, a obiteljsku ulaznicu 200kn. U cijenu je uključen sav materijal koji će vam biti potreban za izradu suvenira te razgledavanje muzeja u cijelosti. Minimalan broj sudionika je 5, a maksimalan 20. 

Ako vam dolaze prijatelji iz inozemstva, bit će vam korisna informacija da je po dogovoru moguća tura i na engleskom i španjolskom jeziku, te samo turistički razgled u trajanju od 60 minuta, koji košta 75kn.

Za sudjelovanje se možete prijaviti tako da pošaljete mail na info (at) omnisart.com

Letak za 10% popusta na cijenu koji vrijedi do 31.08.

MOJ DOJAM
Sjajno provedena subota, tako bi se mogao sažeti moj dojam o ovoj turi! Sve je sjajno organizirano, priče su veoma zanimljive, a iako sam ranije i sama čitala o inkviziciji u Hrvatskoj, saznala sam puno novih informacija koje su mi dotad bile nepoznate. Poseban je doživljaj stajati na točnim lokacijama gdje se sve to odvijalo i oduševljena sam što je uopće nekome palo na pamet da ovako nešto organizira. Žao mi je što nema više ovakvih programa jer Zagreb zbilja ima izrazito zanimljivu povijest i sigurna sam da bi turisti bili oduševljeni da ih ima i više. 
Ja, kao osoba koja živi u Zagrebu, smatram da sam dosad nedovoljno iskoristila priliku koja mi se pruža i za koju turisti mnogo plaćaju - da obiđem Zagreb, upoznam najskrivenije kutke i doživim ga u svoj njegovoj ljepoti i zanimljivoj povijesti koja nam se nalazi nadomak ruke. Stoga preporučujem ovu turu baš svima! :)
Kako je to sve izgledalo? Našli smo se kod Manduševca i krenuli prema katedrali, otkud smo nastavili prema Tkalčićevoj ulici i Krvavom mostu, da bismo završili na Gornjem Gradu. Povremeno bismo zastali na povijesno zanimljivim lokacijama, gdje bi nam simpatični vodič ispričao zanimljive povijesne priče koje su se tamo odvijale. Put smo završili u Muzeju grada Zagreba, gdje smo, prije radionice i obilaska muzeja, imali priliku pogledati plesni performans inspiriran coprnicama.
Nakon prezabavne radionice, iskoristili smo priliku i otišli u obilazak ostatka Muzeja i tako zaokružili ovo predivno iskustvo. Ne isključujem mogućnost da se ponovno prijavim za radionicu. Mislim da to dovoljno govori o tome koliko sam oduševljena! :)
Ako provodite ljeto u Zagrebu, dolazite u obilazak Zagreba ili ste se vratili s mora i želite kvalitetno provesti vrijeme, ovo je idealna prilika da se zabavite i naučite nešto novo.

Draga Suzana iz OmnesArtesa mi je poslala nekoliko fotografija, kako biste vidjeli barem djelić atmosfere. Sve su fotografije vlasništvo OmnesArtesa, osim onih s našim watermarkom.
 Krvavi most





 Plesni performans

Muzej



 Radionica

Dijelovi za izradu moje maske

Maska srama u nastajanju (sudionica radionice)

Moja maska srama

Jeste li već sudjelovali u ovoj turi? Ako niste, hoćete li? Kako vam se sviđa ideja i koncept?

- Meow -

Broj komentara: 6:

  1. Prije tjedan dana naišla sam na ovu ponudu na internetu i dogovorila sa kolegicom ovaj obilazak negdje za pred kraj kolovoza. Zanima me do koliko sati to sve navečer traje tako se znamo organizirati. Zar nije bila i neka noćna tura u ponudi? Hvala ti na ovome!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nema na čemu. :)

    Mislim da su te noćne ture bila neka posebna ponuda. Inače tura počinje oko 11 sati i traje do otprilike 13h (tura+performans+radionica). Ako kasnije želite obići Muzej grada Zagreba, možete ga obići besplatno, pa koliko dugo ostanete u njemu, toliko će trajati.

    Lijepo se provedite i svakako javi dojmove!

    Meow

    OdgovoriIzbriši
  3. Ajmeeeeeeee želim ovo! Moram se prijavit, idem sad gledat stranicu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super, drago mi je da ti se sviđa. :) Javi kako ti se svidjelo, a sigurna sam da će ti se svidjeti. ;)

      Izbriši
    2. Obavezno! Čekat ću prijateljicu da se vrati s GO i definitivno idemo. Iako sam iz Splita (kojeg preobožavam), jako volim priče o Zagrebu. <3

      Izbriši
  4. evo nešto slično što bi te također moglo zanimati :)
    - opsjednuti zagreb :D -> http://hr.secret-zagreb.com/obilasci-zagreba/opsjednuti-zagreb/
    - tajne griča ^^ -> http://www.tajnegrica.hr/
    - vještičje kolo -> http://www.zdenac-zivota.hr/index.php/2012-10-21-10-22-45/razgledi-grada-zagreba/tematski-razgledi/tematski-razgled-vjesticje-kolo-187-256-258-260-263-268-270-274-278-287-289-291-293-295-297-299-detail

    nekad je bilo i "zagorkinim stopama", ali to više ne mogu naći :(

    OdgovoriIzbriši