ponedjeljak, 30. svibnja 2016.

Kako NE napisati životopis

Mali savjeti za ljude koji su u procesu traženja posla:
1.) Nemojte imenovati dokumente u stilu "CV english" nego u stilu "Pero Perić_CV_eng" ili "Pero Perić_CV" i isti spremite u pdf-u (ovo je bitno). Zašto? Kad netko s druge strane (u ovom slučaju ja) skida sve te dokumente, mora nepotrebno gubiti vrijeme na promjenu imena svakog dokumenta i promjenu formata. Ako ste odmah sve posložili kako treba, samo jedan "save" od strane osobe koja čita životopise je dovoljan.

2.) Pazite kako pišete životopis i budite konzistentni u korištenom jeziku, fontu i veličini teksta. CV u kojem malo koristite njemački, malo engleski, malo hrvatski ne pokazuje širinu vašeg znanja, nego izgleda u najmanju ruku čudno (pogotovo ako je navedeno da životopis mora biti na engleskom).


3.) Poredajte događaje (obrazovanje, posao) kronološki, od najrecentnijeg prema najdaljem u prošlosti. I pišite datume. Samo navođenje da ste se negdje educirali ili radili ne znači ništa - napišite vrijeme otkad dokad ste tamo radili, 1-2 rečenice u kojima ćete opisati vaša zaduženja i vještine koje ste stekli radeći tamo i na kojem ste radnom mjestu radili. Ista stvar i s obrazovanjem.

4.) Provjerite ono što šaljete prije nego što pošaljete, često se potkrade neka greška. Bilo bi dobro da date nekome da pročita jer će zapaziti greške prije nego vi.


5.) Rečenice poput "GROSS UND LEBEN NICHT MIT MIR
= SINGLE LADY" nisu prikladne za životopis
, nego za dejting stranicu. Jednako tako ni konstrukcije poput "Call me pls, thanks. ANFANG MOEGLICH AB SOFORT. RUFEN SIE MICH BITTE."<-- ovo je stvarni primjer s kojim sam se susrela, sve u jednom životopisu.

6.) Nemojte navoditi radno iskustvo od mjesec dana ili par dana - zbilja nije relevantno osim ako ste student i u potrazi ste za prvim "pravim" poslom.

7.) Nemojte koristiti CAPS LOCK, djeluje histerično. Radije koristite "bold" ako želite nešto naglasiti. Također nemojte slati životopis i motivacijsko pismo u Comic Sans fontu ili nekom njemu sličnom, neozbiljnom fontu.


8.) Pogledajte dokumente koje ste poslali prije samog slanja - ako sve nije centrirano i ne izgleda lijepo i uređeno, sredite prije slanja.

9.) Fotografija na kojoj sjedite na gajbi pive i držite pivu u ruci ili fotografija na kojoj pokazujete mišiće nikako nije prikladna za životopis, kao ni fotka na kojoj nosite ogrtač, pušite cigaru i držite u ruci čašu viskija (ovo sam sve dobila i na svoje oči vidjela). Jednako tako ni zavodničke fotografije sa ženske strane. Bolje je onda uopće ne poslati fotografiju (one na kraju krajeva nisu ni bitne, bitno je radno iskustvo i kvalifikacije za posao za koji se prijavljujete).


10.) Nemojte klikati na baš svaki oglas koji izađe. Ako se traži stariji programski inženjer, netko tko je završio ugostiteljsku školu zbilja nema nikakve kvalifikacije za taj posao. Prijavite se na posao koji zbilja želite. Vidi se u prijavi kad se netko prijavio baš za TAJ posao, a kada se prijavio na taj i još 10 drugih oglasa u danu, bez čitanja oglasa.

11.) Čitajte oglas, provjerite više puta (ako je potrebno) jeste li priložili svu natječajnu dokumentaciju koja je zatražena. Ne, nitko neće zanemariti činjenicu da niste riješili zadatak ili poslali životopis na krivom jeziku zbog nekih drugih vaših kvaliteta - jednostavno vašu prijavu neće ni čitati nego će vam se zahvaliti i to je to. Ako zbilja želite taj posao, pola sata rada na prijavi ne bi trebalo biti previše.

12.) Nemojte slati životopis dulji od 3 stranice, ako ikako možete. Jednom sam prilikom dobila životopis na 27 (!!!) stranica, u kojem je na zadnje 3 stranice čovjek navodio rezultate šahovskih natjecanja od 7. godine nadalje. Prijavio se za posao programskog inženjera, ne instruktora šaha.


Hvala u ime svih koji, poput mene, čitaju na stotine životopisa i neke od ovih stvari će im puno značiti. 
- Vaša Meow -

1 komentar: