utorak, 17. lipnja 2014.

Pogača sa nadjevom od motara

Danas sa vama dijelim recept za jednu zaista krasnu pogaču, to je pogača sa nadjevom od motara, tunjevine, feta sira, blitve...
Ovo je pogača sa okusom mora :)


 
 
Prošli tjedan sam dobila na dar od susjeda sa mora jedan krasan svežanj lavande, motara, ružmarina, lovora i jedva sam čekala iskoristiti obožavani motar.             
 
       
Za vas koji niste upoznati sa ovom delicijom koja radi čuda u kuhinji, to je biljka koja raste na moru, na samoj obali, poznata još pod nazivom petrovac, za branje je najbolja mlada, tj. listovi se beru krajem svibnja i u lipnju, izuzetno je aromatičnog i slanog      okusa.                                                                                                                               
 
  
                             Izvor
 
Ja ju u kuhinji koristim na sve moguće načine, odlična je uz krumpir kao prilog ribi, u salatama, u varivima, u rižotima, umacima za tjesteninu,  možete ga ukiseliti sa octom pa uživati u njemu ostatak godine, samo par listića ovog morskog čuda učinit će          sendvič, fritaju ili omlet delicijom.                                                                                  
Možete ga koristiti svježeg ako volite jak i aromatičan okus, ali možete ga i prokuhati par minuta u nesoljenoj vodi kako bi ublažili aromu i slanoću, ja danas radim pesto od motara, pa ću dio motara prokuhati a dio dodati svježeg.                                               
Motar je zaista morsko čudo.                                                                                         
 
 
A sada recept za ovu divnu pogaču!
 
 
POGAČA SA NADJEVOM OD MOTARA
 
 
 
 
 
Sastojci za tijesto :
 
800gr brašna (400gr glatkog + 400gr oštrog)
20 gr svježeg kvasca
300-400 ml mlake vode
2 žličice soli
1 žličica šećera
6 žlica maslinovog ulja
 
Kvasac rastopiti u vodi i ostaviti da malo nabubri, ostale sastojke promiješati, dodavati kvasac sa vodom i zamijesiti glatko tijesto, tijesto mijesite bar 10 minuta, dok               ne  dobijete fino, glatko tijesto, pokriti ga i ostaviti na toplom oko 1h da se diže.          
 
Sastojci za nadjev :
 
300 gr blitve
100 gr motara
1 velika konzerva tunjevine u maslinovom ulju (160gr)
150 gr feta sira
šaka sušenih rajčica
4 mlada luka
cvijet soli
papar
maslinovo ulje
 
Skuhati blitvu i narezati ju, na maslinovom ulju popržiti narezani mladi luk, dodati listiće motara i dinstati 10-15 minuta. Tijesto podjeliti na dva jednaka dijela i jedan dio razvaljati i posložiti u posudu premazanu maslinovim uljem, izbockati tijesto vilicom, te po tijestu rasporediti komadiće blitve, preko blitve posložiti nadjev od motara i mladog luka, zatim posložiti komade tunjevine i preko tunjevine komadiće feta sira te komadiće sušene rajčice, dodati cvijet soli ( paziti sa količnom jer su motar i feta sir slani), papar te pokapati sa maslinovim uljem.
 
 
 
 
Prekriti drugim dijelom razvaljanog tijesta, premazati maslinovim uljem i malo izbockati vilicom površinu pogače,  te staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 30 minuta, dok ne poprimi finu zlatnu boju.
 
Odlična je i kao topla i kao hladna.
 
Još vam nedostaje čaša dobrog crnog vina i gozba može početi.
 
 
 
 
Dobar tek!
Mica Kuharica
 
 
Recept sam preuzela sa stranice   Kuhari.com
 
 
 
 
 
 
 
 

Nema komentara:

Objavi komentar